Provincie Antwerpen

Windmolen Gierle weer oogverblindend mooi

Windmolen Gierle weer oogverblindend mooi

In Stormen Sterk, de indrukwekkende windmolen van Gierle, is binnenkort weer oogverblindend wit. Vorige week startte Stichting Kempens Landschap met de schilderwerken aan de molenromp en het schrijnwerk. Na de schilderwerken voert een molenmaker nog een technisch onderhoud uit aan enkele onderdelen van de molen. Stichting Kempens Landschap ontvangt voor de werken een premie van
31. 277 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente Lille draagt de overige kosten.


In Stormen Sterk is met zijn spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste windmolens van België. Na een grondige restauratiebeurt werd de molen in 2014 opengesteld voor publiek. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vertelt: “ Sinds 2014 hebben de natuurelementen al flink op de molen ingewerkt: wind en regen, hitte en zon, sneeuw en vorst. De witte verflaag van toen is inmiddels dun geworden en ook de groene verf op ramen en poorten bladdert af. Het werd hoog tijd voor een grondige schilderbeurt, en daar zorgden we met Kempens Landschap dus voor. Vorige week maandag startte een vakman met het schilderen van de witte romp. Deze week wordt het schrijnwerk van een nieuwe lik verf voorzien.

 

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, gaat verder: “De volgende weken wachten er nog een aantal klussen die de molenaars moeilijk zelf kunnen uitvoeren. Zo moeten de metalen roeden, waar de wieken aan vasthangen, op een andere manier vastgezet worden in de askop zodat ze bij droog weer niet meer bij elke omwenteling verschuiven. Ook aan enkele andere essentiële onderdelen van de molen zijn wat werken nodig om het monument verder te beschermen tegen weer en wind. Na de schilder komt dus ook nog de molenmaker langs voor een groot onderhoud.”

 

Levend Monument

 

Kempens Landschap krijgt voor deze werken 70 procent premie, wat neerkomt op een bedrag van 31.277,10 euro. De gemeente Lille, die de molen in erfpacht heeft, neemt wel de overige kosten op zich.

 

Burgemeester Marleen Peeters: “Als lokaal bestuur zijn we blij met de samenwerking met Stichting Kempens Landschap. Als voorbeeld stellende erfgoedorganisatie kunnen ze immers 10 procent extra premie bekomen. Bovendien coördineren ze de werken. Daarin hebben ze heel wat expertise door de diverse molens die ze in hun bezit hebben. Daarnaast adviseren en ondersteunen ze ons bij de andere projecten die op en rond de molen leven, zoals de toekomstige bakkerswerking.

 

Luc De Backer, schepen voor o.a. toerisme, vult aan: “Ook onze molenaars zijn natuurlijk van essentieel belang. Zij zorgen voor het dagelijks onderhoud van de molen en stellen de molen elke laatste zondag van de maand open voor het publiek. Dankzij hen kunnen jong en oud dit erfgoed komen beleven en kennismaken met het ambacht. Het is dan ook het partnerschap van drie partijen – zijnde Kempens Landschap, wij als gemeente en onze vrijwilligers – dat van de molen In Stormen Sterk een levend monument in topconditie maakt. En dat koesteren we uiteraard ten volle! Aanstaande zondag, met Open Monumentendag, kan je de molen trouwens bezoeken tussen 10:00 en 17 uur.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: