Provincie Antwerpen

Erfgoedpremie voor De Stenen Molen van Oelegem

Erfgoedpremie voor De Stenen Molen van Oelegem

Windmolen zal binnenkort opnieuw de wieken uitslaan

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een erfgoedpremie van 51.823,07 euro toegekend voor de restauratie van de windmolen in het centrum van Oelegem. Deze bovenkruier zal na restauratiewerken opnieuw graan malen. Op die manier zal de molen in belangrijke mate bijdragen aan de bruisende dorpssfeer van Oelegem. 

Het verhaal van De Stenen Molen gaat terug tot 1845. Naar verluidt leverde de molen het fijnste meel van de omgeving. In de jaren 1980' kocht de gemeente Ranst de molen aan en einde twintigste eeuw restaureerden ze de molen, onder impuls van de Heemkundige Kring De Brakken. 

Door een hevige storm in december 2018 liep de molen heel wat schade op. Sindsdien kan de molen niet meer draaien en malen. Ook het schrijnwerk is in slechte staat. De gemeente deed vorig jaar dan ook beroep op Stichting Kempens Landschap om hen bij te staan de molen weer mooi en maalvaardig te krijgen. 

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: "Ondanks het feit dat de molen al een tijdje niet meer draait is de molen nog steeds een plek waar jong en oud, Oelegemenaren en niet-Oelegemenaren graag vertoeven. Iedere tweede zondag van de maand kan je er namelijk terecht voor een hapje en een drankje."

"Met de ondersteuning van Stichting Kempens Landschap wordt een premie van 51.823,07 euro vrijgemaakt. Wat gaat daar mee gebeuren? In de eerste plaats wordt de stormschade aan het gevlucht, het geheel van wieken en wiekenkruis, hersteld. maar er komen ook nieuwe zeilen én het buitenschrijnwerk wordt opnieuw geschilderd. Dus na de werken zullen we eindelijk weer een maalvaardige molen hebben!", vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan. 

Johan De Ryck, burgemeester Ranst: "Nu Stichting Kempens Landschap mee aan het roer staat, is onze mooie bovenkruier zeker in goede handen. We zijn ervan overtuigd dat de organisatie ook in dit dossier het verschil kan maken voor onze gemeente."

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

De stenen molen van Oelegem
Waar?Ranst

De stenen molen van Oelegem

Samen met de heemkundige kring en de gemeente Ranst maakte Kempens Landschap deze mooie molen opnieuw maalvaardig!