Provincie Antwerpen

Ursulineninstituut Sint-Katelijne-Waver sluit aan bij internationale art nouveau netwerken

Ursulineninstituut Sint-Katelijne-Waver sluit aan bij internationale art nouveau netwerken

Sinds kort is het Ursulineninstituut lid van het Réseau Art Nouveau Network en de Art Nouveau European Route. Beide internationale netwerken zetten zich in voor het art nouveau erfgoed in Europa. Het lidmaatschap van het Ursulineninstituut met zijn Wintertuin vormt een eerste mijlpaal binnen het toeristisch hefboomproject voor de site.

Unieke art nouveau parel met wereldwijde uitstraling

Het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver herbergt een gaaf bewaarde staalkaart van de belangrijkste architectuurstromingen van de afgelopen eeuwen. Het architecturale pareltje van dit voormalige ‘pensionnat de demoiselles’ is ongetwijfeld de art nouveau Wintertuin. Deze werd in 1900 gebouwd als comfortabele ontvangst- en ontmoetingsruimte voor de kostschoolmeisjes en hun ouders. De koepelconstructie met decoratief glas-in-lood toont symbolische voorstellingen van de Morgen, Dag en Avond, een populair thema in de Belgische art nouveau.

Dat de zusters Ursulinen deze progressieve stijl durfden te introduceren in een katholieke kostschool op het Vlaamse platteland is uniek. Art nouveau was immers een typisch fenomeen binnen de liberaal-vrijzinnige burgerij en werd vooral toegepast in stedelijke omgevingen. Maar ook de schaalgrootte en de kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dat de Wintertuin zich kan meten met internationaal gerenommeerde art nouveau sites in binnen- en buitenland.

Toeristisch hefboomproject

De unieke erfgoedwaarde van het Ursulineninstituut en van de Wintertuin in het bijzonder, heeft Kempens Landschap er toe aangezet om met Toerisme Vlaanderen een hefboomproject op te starten voor de verdere toeristische ontwikkeling van de site. Binnen dit project worden investeringen voorzien op vlak van infrastructuur en beleving.

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, verduidelijkt: “Het is de ambitie om het Ursulineninstituut en de Wintertuin te ontwikkelen tot een spraakmakende en internationale toeristische attractie. Het wordt de enige art nouveau site in Vlaanderen die permanent toegankelijk is voor individuele bezoekers. Zo kan het Ursulineninstituut uitgroeien tot dé Vlaamse referentie en uitvalsbasis voor art nouveau erfgoed”.

Internationale bekendheid en zichtbaarheid

Een belangrijke mijlpaal binnen het toeristisch hefboomproject is de aansluiting bij het Réseau Art Nouveau Network uit Brussel en bij de Art Nouveau European Route uit Barcelona. Deze twee netwerken verenigen steden en organisaties die zich inzetten voor de bescherming, de restauratie, de ontwikkeling en de promotie van het art nouveau erfgoed in Europa. Hiertoe ontwikkelen zij diverse initiatieven, zoals congressen en publicaties.

“Door dit lidmaatschap worden het Ursulineninstituut en de Wintertuin internationaal in de kijker gezet, zowel bij experten als het grote publiek. Dit past in de ambitie van Kempens Landschap om meer internationale bezoekers aan te trekken. Bovendien biedt dit heel wat mogelijkheden op het vlak van kennisdeling.” vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Ursulineninstituut
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Ursulineninstituut

Vlakbij Mechelen vind je dit imposante domein met als pronkstuk de prachtige wintertuin in art nouveau stijl.