Provincie Antwerpen

Slibruiming vijver Paviljoen de Notelaer moet spiegeleffect versterken

Slibruiming vijver Paviljoen de Notelaer moet spiegeleffect versterken

Stichting Kempens Landschap en de gemeente Bornem starten deze week met het ruimen van het slib in de vijver van Paviljoen De Notelaer. Dat is nodig om de zogenaamde spiegelvijver intact te houden. Het agentschap Onroerend Erfgoed voorziet een premie van 5400 euro voor de werken. De gemeente Bornem financiert de rest van het bedrag.

Paviljoen de Notelaer in Bornem is een echte erfgoedparel. Het 18de eeuwse beschermde monument deed dienst als jachtpaviljoen en als feestelijke ontvangstruimte voor de adellijke familie d’Ursel. De vijver voor het paviljoen weerspiegelt het neoclassicistische gebouw en zorgt zo voor een mooi optisch effect.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: “Dit natuurlijk spiegeleffect draagt in hoge mate bij tot de belevening die aan het paviljoen en de mooie omgeving verbonden is. Het spreekt dan ook voor zich dat we zorg dragen voor deze vijver en het ruimen van het slib mee hebben opgenomen in het beheerplan voor het domein.”

“Het slib in de vijver stapelt namelijk op door de gevallen bladeren van de platanen die aan weerskanten van het water staan. Indien we dit zouden laten gedijen, kan de vijver gaan verlanden of dichtgroeien als het ware”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan.

 

Toeristische trekpleister

De vijver is een essentieel onderdeel van de erfgoedwaarde van het domein. Het ruimen van het slib maakt deel uit van de toekomstplannen die Stichting Kempens Landschap en de gemeente Bornem voor het bekende paviljoen uit “Stille Waters” koesteren. Greet De bruyn, burgemeester van Bornem: “De buitenkant van het Paviljoen werd al aangepakt. In de loop van dit jaar starten we ook met de bouw van het onthaalpaviljoen. Aansluitend volgt de interieurrestauratie. De Notelaer krijgt een duurzame herbestemming als erfgoedlogies waar je kan komen logeren met zes personen. Waar vandaag de tent staat, bouwen we een onthaalpaviljoen met ruimte voor horeca en een polyvalente zaal. Zo versterken we de toeristische beleving van deze bijzondere plek.”

Het ruimen van het slib zal slechts enkele dagen duren en zal dus geen impact hebben op het zomerprogramma van het paviljoen. Deze zomer staan er weer heel wat tentoonstellingen en concerten op het programma of kan je komen genieten op het zomerterras. Wie al eens graag “de boom in” kruipt, kan beginnen aftellen naar juli. Dan keren de boompitten terug naar het terrein en kan je een nachtje doorbrengen in één van druppelvormige tenten die aan de statige bomen op het domein worden vastgemaakt.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

De Notelaer
Waar?Bornem

De Notelaer

Ontdek dit markante gebouw op een idyllische plek naast de Schelde in Hingene!