Provincie Antwerpen

Restauratie Hof Ter Laken van start: kasteel en remise gaan in de stellingen

Restauratie Hof Ter Laken van start: kasteel en remise gaan in de stellingen

Vandaag gaven Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg het startschot voor de grootschalige restauratie van Hof Ter Laken in Booischot. Het kasteel en de bijbehorende remise gaan voor 2 jaar in de stellingen. Het kasteelgebouw wordt omgevormd tot erfgoedlogies voor groepen en in de remise komen een brasserie en feestzaal. Ook de toekomstige exploitanten van dat horecagedeelte, Serge De Groof en Remco Ooms, werden officieel voorgesteld.

Kasteeldomein Hof Ter Laken met kasteel, remise en uitgestrekt park met bossen, grachten en graslanden is een pareltje aan de Grote Nete. Na jarenlange onderhandelingen met de adellijke familie de Gruben slaagden Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg erin om het kasteeldomein in 2018 aan te kopen. Sindsdien werken ze met veel enthousiasme en toewijding aan de systematische heropwaardering van het historische domein.

Grootschalige herbestemming
De grootschalige restauratie en herbestemming van het kasteel en remise is al een hele tijd in voorbereiding. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “Het afgelopen jaar werden de nodige erfgoedpremies aangevraagd en goedgekeurd. Ook de restauratiewerken van het kasteel en de remise werden aanbesteed via een openbare procedure. Bouwonderneming Monument Goedleven kwam daarbij als beste partij uit de bus met een geraamde kostprijs (voor beide gebouwen) van 7.684.340,95 euro. Het kasteelgebouw zal een grondige metamorfose ondergaan en wordt omgevormd worden tot erfgoedlogies voor groepen. Tegelijkertijd zal de remise worden omgetoverd tot een horecazaak met ruimte voor feesten, vergaderingen en seminaries.”

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vult aan: “Sinds 2018 heeft Stichting Kempens Landschap samen met de gemeente al hard gewerkt om een langetermijnvisie voor dit prachtige domein op poten te zetten. Met de start van de renovatiewerken bereiken we een nieuwe mijlpaal in dit ambitieuze project. Op de planning? Restauratie van het interieur en exterieur van beide gebouwen, stabiliteitswerken, vernieuwen van de nutsleidingen én het klaarstomen van de gebouwen voor hun nieuwe functie. De transformatie van Hof Ter Laken zal niet alleen bijdragen aan het behoud van ons historisch patrimonium, maar ook aan de versterking van onze lokale economie en gemeenschap.”

Horecabeleving op unieke locatie
Bij deze gelegenheid werden tevens de toekomstige exploitanten van het horecagedeelte, Serge De Groof en Remco Ooms, voorgesteld. Met zijn jarenlange horeca-ervaring in erfgoedsites, onder andere in De Riddershoeve in Schoten, Melkerij Nachtegalenpark in Antwerpen en Brasserie Hof Ter Linden in Edegem, belooft Serge De Groof een waardevolle toevoeging aan het project te zijn. “Als toekomstige exploitant van het horecagedeelte in de remise voel ik me vereerd om deel uit te maken van dit ambitieuze project”, aldus De Groof. “Mijn ervaring in het beheren van horeca in erfgoedsites zal ons helpen een unieke beleving te creëren die zowel de rijke geschiedenis van het domein eert als een warme, gastvrije sfeer biedt voor onze bezoekers. We kijken ernaar uit om samen met Stichting Kempens Landschap en het lokale bestuur een nieuw hoofdstuk te beginnen in de geschiedenis van deze historische locatie.”

Solide partnerschap
Met het oog op een goede ontsluiting voor toekomstige bezoekers is het belangrijk dat het domein toegankelijk wordt voor voertuigen zonder het park te overbelasten. Daarom werken Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg momenteel ook een plan uit voor een nieuwe oostelijke ontsluitingsweg en een parking voor 40 wagens achter de remise.

Jan Moons, burgemeester van Heist-op-den-Berg, sluit af: “We kijken ernaar uit om deze unieke historische locatie nieuw leven in te blazen. De samenwerking met Stichting Kempens Landschap is van onschatbare waarde gebleken voor de opstart en uitwerking van dit grootschalige project. Door hun expertise en betrokkenheid hebben we samen een solide partnerschap kunnen vormen, wat de weg heeft vrijgemaakt naar een nieuwe, veelbelovende toekomst voor het kasteeldomein.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete