Provincie Antwerpen

Europese subsidies voor energieproject Demi More

Europese subsidies voor energieproject Demi More
Innovatief omgaan met erfgoed Demi More staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. De komende drie jaar zullen verschillende erfgoedcomplexen in de provincies Antwerpen en Noord-Brabant deelnemen aan het project. In deze gebouwen worden innovatieve en energiebesparende technieken ontwikkeld en getest om te kijken hoe zulke complexen energie-efficiënter kunnen worden. Een zorgvuldig gekozen expertengroep begeleidt het proces. Op basis van de waarnemingen wordt een nieuwe BREEAM-norm uitgewerkt, een internationale duurzaamheidsstandaard. Deze versie van de norm is specifiek bedoeld voor monumenten in Nederland en Vlaanderen. Kempens Landschap als motor Op het grondgebied van de Provincie Antwerpen worden drie demonstratieprojecten gerealiseerd binnen Demi More. 1) Het rangeerstation in Essen vormt een energetische uitdaging door zijn omvang. Het monument, eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Op deze site staat innovatieve energieopwekking- en recuperatie centraal. 2) Hof ter Linden is een statig landgoed in Edegem. Zowel het kasteel als de beide koetshuizen zullen na restauratie een nieuwe bestemming krijgen. Ook hier zal Kempens Landschap, mede-eigenaar van het domein, tijdens de werken experimenteren om de koetshuizen op innovatieve wijze te isoleren. 3) De laatste site is het domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Deze voormalige abdijsite is in eigendom van Kempens Landschap. Het domein doet dienst als jeugdverblijf, uitgebaat door de vzw Roosendael. Onlangs kreeg deze organisatie voor de zesde maal op rij het milieulabel 'Green Key - Groene Sleutel'. Hier zal er gewerkt worden rond innovatieve opwekking van groene stroom. De drie sites zijn allen beschermd als monument of landschap en dus onderhavig aan de Vlaamse regelgeving hierrond. Het agentschap voor Onroerend Erfgoed is betrokken actor binnen ‘Demi More’ en ondertekende hiertoe een samenwerkingsovereenkomst. Provinciale cofinanciering Ook de provincie Antwerpen gelooft in het voorstel en maakt daarom extra middelen vrij. De provincie zal, gespreid over drie jaar, 310.299 euro cofinanciering inbrengen in het Demi More project. Peter Bellens, gedeputeerden voor Europese samenwerking en Inga Verhaert, bevoegd voor energie zijn zeer verheugd met dit nieuw: “Het project is zeer ambitieus en innovatief. We zijn verheugd dat Kempens Landschap ook het energetische aspect meeneemt als doelstelling bij de restauratie en herbestemming van gebouwen. Bovendien zal de ontwikkeling van een BREEAM-norm op maat van monumenten kunnen uitgroeien tot een maatstaf voor vele andere erfgoedsites”. Het project is goedgekeurd voor drie jaar en zal dus eind 2018 zijn resultaten kunnen voorleggen. De totale projectkost bedraagt 3.874.720 euro.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Roosendael
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Roosendael

Bezoek deze voormalige cisterciënzerabdij aan de Nete! Vandaag de dag zijn er op het domein een jeugdverblijfcentrum, een fietscafé en een camping.
Hof ter Linden
Waar?Edegem

Hof ter Linden

Ontdek dit statige neoclassicistisch kasteel met koetshuizen en wandel door het grote bijhorende landschapspark.
Douaneloods
Waar?Essen

Douaneloods

De douaneloods is een overlaadloods uit het begin van de 20ste eeuw. Kempens Landschap begeleidde de gemeente om dit beschermde gebouw te restaureren en een nieuwe functie te geven.