Provincie Antwerpen

Zomergalerij wordt nieuwe toegang Wintertuin

Zomergalerij wordt nieuwe toegang Wintertuin

Vanaf dit najaar kunnen bezoekers van de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver de site betreden via de vernieuwde zomergalerij. Stichting Kempens Landschap, de erfpachthouder van de site, krijgt meer dan 178.000 euro financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed om de bestaande zomergalerij te restaureren en om te vormen tot de hoofdtoegang van de site. De werken passen in de plannen om van de mooi bewaarde art-nouveausite een succesvolle toeristische trekpleister te maken.

De Wintertuin van het Ursulineninstituut is de grootste publiek toegankelijke art-nouveausite van Vlaanderen. Door zijn prachtige architectuur en merkwaardige geschiedenis heeft de plek een enorm toeristisch potentieel. Om van de site een internationale toeristische trekpleister te maken, werkt Stichting Kempens Landschap aan een betere ontsluiting.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Door de ingang te verplaatsen naar de zomergalerij aan de zijkant van het gebouw, creëren we een volwaardige toegang voor de site. De huidige ingang aan de Bosstraat valt te weinig op, waardoor veel mensen hem achteloos voorbijwandelen. De nieuwe toegang sluit naadloos aan op de nieuw aangelegde bezoekersparking. Daar komt bovendien een helling zodat ook wie minder goed te been is de site vlot kan betreden.

Met de premie wordt niet alleen de zomergalerij gerenoveerd en heringericht. Ook het onthaal, de voormalige portiersloge en het bestaande sanitair worden aangepakt. Zo krijgt het onthaal een grondige opfrisbeurt, waarna er een nieuwe bezoekersbalie en een museumshop komen. De portiersloge wordt omgevormd tot extra sanitair. De historische wandtegels van deze ruimte én die van het bestaande sanitair worden daarom gerestaureerd.

Hilde Verbruggen, voorzitter van de vzw Wintertuin, is blij met de plannen: “Een locatie zoals de Wintertuin verdient een vlottere toegang voor groepen en individuele bezoekers. Dankzij de geplande vernieuwingen kunnen we de bezoekers van onze site op een meer comfortabele manier ontvangen.

Nieuwe beleving

Naast de nieuwe ontsluiting, werkt Stichting Kempens Landschap ook aan een betere beleving van de site. “ De nieuwe toegang en bezoekersonthaal dragen hier al toe bij, maar we gaan nog een stapje verder. In de toekomst kunnen bezoekers ook op eigen houtje de site verkennen. Een audiogids en verschillende opstellingen nemen hen mee door het verhaal van de Wintertuin,” legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit. “Het is een laagdrempelige manier om de site te ontdekken. Wie niet genoeg krijgt van de site, kan ook nog steeds aansluiten op een rondleiding met gids en zo nog enkele extra ruimtes ontdekken.

Klaar voor de toekomst

Om de Wintertuin klaar te stomen voor meer bezoekers is de site sinds eind oktober gesloten. Dat was nodig om met de restauratie van de prachtige tegelvloer te kunnen starten. Na jaren van intensief gebruik vertoonde die verschillende verzakkingen. De tegels werden ondertussen allemaal verwijderd zodat binnenkort de funderingswerken van start kunnen gaan. Als alles volgens planning verloopt, gaat de site in de loop van het najaar weer open.

 

Burgemeester van Sint-Katelijne-Waver, Kristof Sels, is alvast opgetogen met de plannen. “We wisten natuurlijk al langer dat we met de Wintertuin een pareltje in handen hadden. Dat Stichting Kempens Landschap de site nu verder klaarmaakt om het toeristisch potentieel verder te ontwikkelen, stemt ons alleen maar gelukkig. De site is makkelijk bereikbaar vanuit Mechelen en voor de bezoekers van de stad een aantrekkelijke bijkomende attractie. Door de integrale aanpak van het project, zijn we ervan overtuigd dat het aantal bezoekers van de site - en dus ook van onze gemeente – de komende jaren alleen maar in stijgende lijn zal gaan.”