Provincie Antwerpen

Rustoase in Hof Ter Laken krijgt vorm

Rustoase in Hof Ter Laken krijgt vorm

Stichting Kempens Landschap bouwt momenteel aan een rustplek voor de parkbezoekers van Hof Ter Laken in Booischot bij Heist-op-den-Berg. Die komt in de zone te liggen waar vroeger de conciërge van het kasteel tuinierde, op een eilandvormig grasland in het noorden van het park. Die zone, waarin tal van vervallen gebouwtjes en exotische bomen stonden, wordt opnieuw aangeplant. Dat gebeurt met inheemse bomen en struiken die vlinders aantrekken, bessen dragen en goed zijn voor de biodiversiteit. Voor de realisatie ervan kan de Stichting rekenen op subsidies vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos. 

 

Toen Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg in 2018 eigenaar werden van Hof Ter Laken, woonden de baron en zijn vroegere conciërge/tuinman nog in het kasteel. Die conciërge bewerkte in het noorden van het park een stukje grond. Het was omgeven door grachten en stond vol hokken, bergingen en een honderdtal – meestal woekerende en exotische - plantensoorten. Na de verkoop raakte deze tuinzone in verval.

 

Bij de opmaak van een globale visie voor het park rees de vraag wat we met deze halve hectare zouden doen. Zoals de zone er toen bij lag, paste ze niet in het historische en natuurlijk kader van het park. Toch zagen we veel potentieel. Omdat de plek omgeven is door water, kan je er een idyllisch eilandje van maken. We hebben daarom besloten om er een plaats van rust en geborgenheid van te maken, waar mensen even kunnen ontsnappen aan de drukte van alledag. Bosbaden, de stilte opzoeken of gewoon even neerstrijken op een bankje tijdens een wandeling. Het moet hier allemaal kunnen”, verklaart  Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

 Burgemeester Jan Moons: “Door de keuze voor een dergelijke invulling biedt het park van Hof Ter Laken voor ieder wat wils. Er is de SamenHof, waar mensen collectief tuinieren en fruit kweken in het historische kader van de moestuin en boomgaard. Er komt een speelzone in het park voor de jeugd, en ook in de toekomstige horecazaak en het erfgoedlogies kunnen mensen elkaar ontmoeten en samen genieten van dit prachtige erfgoed. Door het idee om ook een rustplek te creëren, kunnen ook mensen op zoek naar stilte en geborgenheid hun ding vinden in het kasteelpark. Zij zullen hier dankzij de inspanningen van Kempens Landschap vanaf volgend voorjaar kunnen genieten op een bank of in een hangmat, iets waar we ook als gemeente natuurlijk erg naar uitkijken.”

Vlaamse subsidies voor meer biodiversiteit

 

Gedeputeerde Jan de Haes, covoorzitter van Kempens Landschap: “Om deze plek te creëren, besloten we om het hele terrein eerst vrij te maken. Dat gebeurde al in 2020. Dit najaar was het dan tijd voor de volgende stap. Er werden deze week zo’n 650 nieuwe bomen aangeplant, en ook een 850-tal struiken met aantrekkelijke bessen voor vogels en/of bloemen voor de bijen en vlinders. Daarmee worden geborgen hoekjes gecreëerd, waarin volgend voorjaar nog leuke zit- of ligelementen zullen komen. In de graszones werden de voorbije week ook kleurrijke bloemen ingezaaid worden om het geheel af te maken.”

 

Om deze mooie plek in het kasteelpark te realiseren, krijgt Stichting Kempens Landschap een subsidie voor “Natuur in je Buurt” van het Agentschap voor Natuur en Bos. Van de totale investering van zo’n 40.000 euro komt daardoor 28.500 euro van de Vlaamse overheid.