Provincie Antwerpen

Kindvriendelijke brasserie Hof ter Linden opent de deuren

Kindvriendelijke brasserie Hof ter Linden opent de deuren

De eigenaars van Hof ter Linden (Kempens Landschap, de gemeente Edegem en het Agentschap voor Natuur en Bos) en horeca-uitbater Serge De Groof openden met trots de nieuwe brasserie in het westelijk koetshuis van het Edegemse kasteeldomein. Aan de restauratie van het koetshuis werd een jaar lang intensief gewerkt, net als aan de restauratie van het domein zelf. De kasseien van het binnenplein werden herlegd, de balustrade van de kasteelbrug en de trap naar de vijver aangepakt en ook het oostelijk koetshuis onderging een metamorfose. Eind mei staat ook de beeldbepalende poort van het domein weer op zijn plaats.

Wat voorafging

Het kasteeldomein van Hof ter Linden in Edegem werd in 2012 aangekocht door Kempens Landschap, de gemeente Edegem en het Agentschap voor Natuur en Bos, met steun van de provincie Antwerpen. De eigenaars hadden van bij het begin de ambitie om het parkdomein te ontwikkelen tot een grotendeels toegankelijk park waar zoveel mogelijk bezoekers van kunnen genieten.

Om het kasteel en de koetshuizen een mooie rol te geven in het geheel wilden de eigenaars samenwerken met private partners. Ze gingen op zoek naar private commerciële projecten met een meerwaarde voor de gemeenschap en op het vlak van recreatie/toerisme. Voor het westelijk koetshuis vonden de eigenaars een geschikte partner bij Serge De Groof. Serge is uitbater van onder andere De Melkerij in het Nachtegalenpark en de Riddershoeve in Schoten.

Brasserie Hof Ter Linden

“Na een ruim jaar van restauratiewerken, mogen we vandaag onze ‘brasserie Hof ter Linden’ tonen aan het publiek”, vertelt een enthousiaste Serge De Groof. “De nadruk ligt in onze zaak op kindvriendelijkheid en een lage drempel. Daarom staan op onze kaart een tiental kindergerechten, is er speelgelegenheid en een luiertafel, maar zijn er even goed aangepaste toiletten voor mindervaliden. Voor ons is dat even belangrijk als een vlotte en vriendelijke bediening, democratische prijzen en goede kwaliteit.”

“Klanten kunnen zich installeren in drie zalen: een hoofdverbruikszaal, een salon met open haard en een veranda, samen goed voor ongeveer 150 zitplaatsen met elk hun afzonderlijke sfeer. De zalen lopen naadloos in elkaar over in een interieur met warme kleuren en natuurlijke materialen. Op de bovenverdieping is er een conciërgewoning, wat goed is voor de permanentie en het toezicht op het domein.”

“Het terras in de tuin zal is nog eens goed voor 120 plaatsen”, gaat Serge De Groof verder. “Voor de allerkleinsten zijn er daar enkele kleine speelelementen. Die zijn bewust niet te hoog, want het beschermde karakter van Hof Ter Linden is voor ons belangrijk. Het maakt onze brasserie zo waardevol. De grootsten kunnen ravotten in het bos aan het einde van de tuin”.

Einde van de werken aan de koetshuizen en pleinen

“Met de opening van de brasserie rondt ook het tijdperk van de werken aan de koetshuizen en de pleinen bijna af. Enkel de monumentale poort moet nog terugkomen, dan is het plaatje terug compleet”, vertelt gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap. “De beide gebouwen werden gerestaureerd met respect voor de erfgoedwaarden. Hoewel ze nu een nieuwe invulling krijgen, kan je binnen nog een beeld vormen van hoe het er vroeger was. In het rechtse, oostelijke koetshuis stonden de paarden op stal. De koetsen werden geparkeerd in het koetshuis waar de brasserie opent. Iets leuk om bij stil te staan als je er een koffietje komt drinken of heerlijk komt tafelen.”

De eigenaars van Hof ter Linden werkten voor deze restauratiewerken nauw samen. De gemeente Edegem was bouwheer van de werken en financiert ze samen met het Agentschap voor Natuur en Bos. “Kempens Landschap nam vanuit haar expertise met heel wat andere kasteeldomeinen de coördinatierol mee op en zorgde voor heel wat belangrijke subsidies. Zo werden de werken gesubsidieerd met een Vlaamse restauratiepremie en door het toepassen van een vooruitstrevende isolatietechniek, kwam er ook financiële steun vanuit het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland project DEMI MORE, dat de energie-efficiëntie in de erfgoedsector wil verbeteren. Ook op het vlak van innovatie en milieu is deze restauratie dus voorbeeldstellend,” verduidelijkt gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap.

De nieuwe uitvalsbasis voor een wandeling door het park

“Brasserie Hof Ter Linden wordt ongetwijfeld een belangrijke nieuwe ontmoetingsplaats voor onze Edegemnaren, maar ook mensen van buiten onze gemeente zullen hier kunnen komen genieten van het park. De uitbater koos voor ruime openingsuren en binnenkort vind je in de onthaalruimte ook informatie over het domein, de publieksactiviteiten en toeristische informatie over de streek”, licht burgemeester Koen Metsu toe.

“Onze inwoners maken nu al volop gebruik van het oostelijk pad dat sinds het najaar 2016 de verbinding maakt tussen natuurdomeinen Fort 5 en Hof ter Linden. Binnen enkele weken start ook de aanleg van een tweede pad langs de westkant van het domein. Beide paden zorgen ervoor dat je een wandeling van vijf kilometer kan maken door een 90 hectare groot gebied,” legt schepen voor parken Goedele Van der Spiegel uit. “En die deugddoende tocht door open velden, bossen, militair en adellijk erfgoed eindig je vanaf nu met een pannenkoek of een drankje in de brasserie. Iets waar menig Edegemnaar al lang naar uit keek.”

Marleen Evenepoel, administrateur generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, is erg tevreden over het resultaat dat de partners samen bereikten. “Hof ter Linden is een prachtig geheel van gebouwen, bossen en landbouwvelden. Dankzij de waardevolle fauna en flora, de open ruimte rond het kasteelpark en de mooie zichtassen heeft het een hoge belevingswaarde. De natuur zorgt ervoor dat het domein elk seizoen de moeite waard is om te bezoeken. De nieuwe brasserie is daarmee in perfecte harmonie.”

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Linden
Waar?Edegem

Hof ter Linden

Ontdek dit statige neoclassicistisch kasteel met koetshuizen en wandel door het grote bijhorende landschapspark.