Provincie Antwerpen

Schapen in boomgaard park Redemptoristen zorgen voor extra beleving

Schapen in boomgaard park Redemptoristen zorgen voor extra beleving

Schapen in boomgaard park Redemptoristen zorgen voor extra beleving


De boomgaard in het park Redemptoristen in Essen heeft er nieuwe bewoners bij. Voortaan staan schapen in voor het onderhoud van het gras in de boomgaard. De wollige viervoeters zorgen voor een extra beleving in het park dat sinds 2013 in handen is van Stichting Kempens Landschap. Voor dit project ontvangt de Stichting een subsidie voor plattelandsontwikkeling van LEADER MarkAante Kempen Plus.

De komst van de schapen in de boomgaard is een nieuwe stap in de opwaardering van het park Redemptoristen of de paterstuin zoals hij in Essen wordt genoemd. Eerder stelde Stichting Kempens Landschap het park al open voor het grote publiek en blies het de moestuin nieuw leven in door er een samentuin van te maken. Ook daarvoor ontving de organisatie subsidies voor plattelandsontwikkeling.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: “Essentieel voor een goed LEADER-project is dat verschillende partijen samenwerken om een mooi resultaat te bereiken. Door schapen van de naburige zorgboerderij Rommeshof in te schakelen, is aan die voorwaarde alvast voldaan. Dit project versterkt de streekidentiteit en er wordt ook ecologische winst geboekt: begrazing door schapen zorgt voor meer biodiversiteit op het vlak van bloemen en insecten.”

“Met de schapen brengen we ook meer tuinbouw en natuurgerichte activiteiten in de boomgaard, waardoor we bezoekers een interessantere ervaring kunnen bieden. Zo kunnen ze nader kennismaken met de dieren als de begeleiders van de zorgboerderij aanwezig zijn. Ook Sint-Ambrosius, de lokale bijengilde die actief is in het park en de boomgaard, krijgt een ingericht plekje om een aantal bijenkasten te stallen,” vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan.

Burgemeester Van Tichelt is blij met de nieuwe bewoners van de hoogstamboomgaard. “Het herstel van de boomgaard en de schapenbegrazing maken deel uit van de duurzame toekomst die we het domein willen geven. Ze zorgen voor een extra trekpleister in dit prachtige park, dat nog steeds te weinig Essenaren kennen. De opwaardering van het park is een extra troef om potentiële investeerders aan te trekken voor de herbestemming van het klooster en de kapel.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Paters Redemptoristen
Waar?Essen

Paters Redemptoristen

Wandel door deze rustige kloostertuin met boomgaarden, bossen en uitgestrekte landbouwvelden.