Provincie Antwerpen

Eerste werken aan remise en kasteel Hof Ter Laken

Eerste werken aan remise en kasteel Hof Ter Laken

De voorbije weken gingen specialisten aan de slag om het kasteel en de remise in Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg asbest- en zwamvrij te maken. Onderzoek had aangetoond dat er in beide gebouwen asbest terug te vinden was en dat beide monumenten te kampen hadden met schimmels en zwammen. Kempens Landschap en het gemeentebestuur gaan met deze ingreep verder verval tegen en maken het mogelijk om de site verder te restaureren en een nieuwe bestemming te geven.

Het kasteeldomein van Hof Ter Laken is een prachtig stukje erfgoed van 30 ha, gelegen in het midden van Booischot, langsheen de mooi meanderende Grote Nete. Het domein is sinds juli 2018 in handen van Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg. Sindsdien trekt het park dagelijks vele wandelaars en fietsers. Het vormt een oase van rust waar het fijn vertoeven is. Het kasteel en de remise vormen de twee blikvangers van het kasteeldomein. Hoewel het domein ontstaan is in de late middeleeuwen, dateren de huidige gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het kasteel heeft op het gelijkvloers enkele indrukwekkende ruimtes met prachtige plafondschilderingen. Daarboven bevinden zich twee verdiepingen en eronder een kelder. De remise is soberder en deed aanvankelijk dienst als koetshuis, paardenstalling en woningen voor het personeel.

Verder verval tegengaan

Sinds deze zomer staan het kasteel en de remise leeg in afwachting van een grondige restauratie en nieuwe invulling, maar er zullen in de komende jaren ook al enkele kleinere instandhoudingswerken gebeuren. “Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg zullen nog dit najaar een architectenbureau aanstellen om de dringende onderhoudswerken en de grootschalige restauratie voor te bereiden en te begeleiden.”, aldus Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Vooraleer zij de gebouwen kunnen opmeten en onderzoeken en de eerste onderhoudswerken kunnen starten, is het uiteraard belangrijk dat alle ruimten asbestvrij worden gemaakt. Zowel in de remise als in het kasteel waren in het verleden asbesthoudende materialen gebruikt om bijvoorbeeld buizen te isoleren. Een klein gedeelte van de leien op het dak van het kasteel waren ook asbesthoudend. Een gespecialiseerd bedrijf heeft deze materialen de voorbije weken dus verwijderd,” besluit De Haes.

Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, vult aan: “Uit een vooronderzoek bleek dat verschillende structurele houten elementen sterk aangetast zijn door waterschade, schimmels, zwammen en insecten. Tijdens de restauratie zal dit hout vervangen of hersteld moeten worden. Maar het duurt nog wel een tijdje voor deze werken kunnen starten. Om verder verval tegen te gaan, was het belangrijk om zo snel mogelijk de zwammen te bestrijden en verschillende balken te onderstutten. Daardoor is het instortingsgevaar nu geweken en kunnen de monumenten opnieuw veilig betreden worden.”

“We zijn uiteraard blij dat deze noodzakelijke ingrepen achter de rug zijn”, besluitLuc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg. “Achter de schermen wordt er sinds de aankoop in 2018 hard gewerkt om het herstel en de invulling van deze erfgoedgebouwen klaar te stomen. De uitgevoerde asbestverwijdering en zwambehandeling zijn slechts het begin van een uitdagend traject, maar we zijn klaar om er samen met Kempens Landschap in te vliegen!” besluitLuc Vleugels.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete