Provincie Antwerpen

Er groeit opnieuw een doolhof in Putte.

Er groeit opnieuw een doolhof in Putte.

Deze zomer wordt een 6 hectare groot veld op de grens tussen Putte en Heist-op-den-Berg opnieuw één groot maïsdoolhof. Vzw Kempens Landschap bedacht ook voor deze vijfde editie een spannend en origineel parcours door de maïs. Vandaag is een landmeter gestart om het patroon uit te zetten op het terrein. De ingezaaide maïs heeft nu nog vier maanden de tijd om uit te groeien tot een echt doolhof.

Engelengeduld

1.200 bamboestokjes. Daarmee gaat de landmeter twee dagen lang aan de slag om een parcours van maar liefst 5 km uit te zetten op het landbouwveld over het domein Ter Speelbergen in Putte. Door het goede weer kon de maïs al vroeg ingezaaid worden. Het patroon werd zorgvuldig uitgetekend door een architect maar blijft geheim voor de vele bezoekers die deze zomer een uitweg zullen zoeken doorheen de metershoge maïs.

Organisatie

Kempens Landschap organiseerde al vier keer een maïsdoolhof met allerlei extra activiteiten op deze plaats. De vorige editie in 2015 trok maar liefst 8.500 bezoekers aan. De landschapsvereniging wil ook dit jaar jong en oud op een leuke manier van het platteland laten genieten. De gemeenten Putte en Heist-op-den-Berg zetten ook voor de vijfde keer mee hun schouders onder het initiatief.

Feesteditie

Kempens Landschap blaast dit jaar 20 kaarsjes uit, wat inspiratie gaf voor het thema van de maïsdoolhof. Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen licht al een tipje van de sluier: “Niet lang nadat bezoekers de maïs intrekken, komen ze terecht in een 160 m lange en 8 m brede gang. Er vertrekken 20 gangen vanaf deze brede middengang. Maar welke is de juiste?!”

Dit jaar is er ook een extra zoektocht in de doolhof. Bezoekers krijgen een kaartje met afbeeldingen van acht verschillende dieren op. In de doolhof zitten acht bakens met diezelfde dieren op verstopt die de bezoekers allemaal moeten vinden. Om te bewijzen dat de speurders het baken echt hebben gevonden, moeten ze met een tang een gaatjespatroon in hun kaart knippen. Alle bakens gevonden en de uitgang bereikt? Dan heb je niet alleen heel wat doolhofpret achter de rug maar krijg je ook een leuke verrassing en maak je kans op leuke prijzen.

Spectaculaire opening

Bovendien trakteert Kempens Landschap voor haar 20ste verjaardag op een extra leuk openingsfeest. Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen nodigt je graag uit: “Kom op dinsdag 15 augustus, een wettelijke feestdag, naar de doolhof. Daar kan je niet alleen komen verdwalen maar geniet je ook van heel wat extra gratis animatie! Laat je kinderen schminken, speel mee djembé en ontdek een ballonnenclown en een steltenloper.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Ter Speelbergen
Waar?putte

Ter Speelbergen

Deze hoeve werd in traditionele Kempense stijl ontworpen en gebouwd door dr. Jozef Weyns, de oprichter van Bokrijk. Sinds 2006 zijn hier de kantoren van Kempens Landschap gevestigd.