Provincie Antwerpen

Park Hof Ter Laken opent op 7 oktober!

Park Hof Ter Laken opent op 7 oktober!

De gemeente Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap openen het park van Hof Ter Laken dan voor het grote publiek. Sinds de aankoop midden juli werken de partners er hard aan om het park klaar te maken. Weldra is het zover. Eerst moeten er nog enkele gevaarlijke bomen aangepakt worden.


Hof Ter Laken: een pareltje langs de Grote Nete

Op 19 juli kwam voor de gemeente Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap een lang gekoesterde droom uit: de aankoop van het 30 hectare grote kasteeldomein van Hof Ter Laken in Booischot.
“Het was een hoogdag”, vertelt gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap. “Dat we het domein na vele jaren van voorbereiding eindelijk konden veiligstellen, maakten ons en de gemeente zeer blij. Het prachtige kasteel in neorenaissancestijl, de al even bijzondere remise, een indrukwekkende toegangsdreef, bossen vol met oude bomen, de historische moestuin/boomgaard, de waterpartijen en mooie vergezichten maken het domein tot een pareltje binnen de hovengordel rond Heist-op-den-Berg. Het is dan ook niet voor niks dat de mensen van Booischot dit als de mooiste plek in hun dorp beschouwen.”

Noodzakelijke werken zijn bijna achter de rug

“Sinds de aankoop is er hard gewerkt om het domein klaar te maken voor de openstelling ervan,” legt gedeputeerde Peter Bellens uit, covoorzitter van Kempens Landschap. “De bomen werden gecontroleerd op veiligheid, er zijn zitbanken en infoborden geplaatst, in onbruik geraakte weideafsluitingen werden verwijderd, graslanden zijn gemaaid, enzovoort. Begin oktober worden nog 6 gevaarlijke bomen aangepakt. Eens dat werk is uitgevoerd, is het park klaar om eerstdaags open te gaan voor het publiek.”

Officiële openstelling op 7 oktober

Op zondag 7 oktober organiseren de gemeente en Kempens Landschap een feestelijke opening waarop jong en oud welkom is. Om 10u30 openen ze het park officieel, gevolgd door een wandeling. Tussen 11u en 13u zal er iets te drinken worden voorzien en kunnen de kleinsten mee muziek maken met The Djembe Boys. Een ideale activiteit om je zondagvoormiddag mee in te vullen.

De gemeente en Kempens Landschap verheugen zich al lang op dit moment. Burgemeester Luc Vleugels: “Ik droom al jaren van dit moment. De aankoop van het domein ging niet over één nacht ijs, en we hebben af en toe wel een tegenslag gekend in de weg er naartoe. Maar sinds juli is het domein van de gemeenschap! Ik kijk er dan ook ongelooflijk naar uit om het te kunnen openen voor het publiek! Tijdens de komende jaren zal er in het park en aan de gebouwen nog gewerkt moeten worden, maar het geheel is nu al een prachtig stukje natuur en erfgoed. De mensen moeten er van kunnen genieten.”

Volgende week zondag ben je om 10u30 welkom aan het begin van de Hofdreef in Booischot. Wie slim is komt met de fiets. Een autoparking voor Hof ter Laken is er immers nog niet, dus je wagen parkeer je aan de kerk of in de straat Ter Laken. De Hofdreef is niet toegankelijk voor auto’s.

Nadien is het park elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang.

 

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete