Provincie Antwerpen

Landschapspark Frijthout groeit met een hectare dankzij enthousiaste vrijwilligers

Landschapspark Frijthout groeit met een hectare dankzij enthousiaste vrijwilligers

Op zondag 26 november plantten Stichting Kempens Landschap, Bosgroep Antwerpse Gordel en lokaal bestuur Hove samen met een 70-tal Hovenaars een hectare bos aan in Landschapspark Frijthout. Tijdens de boomplantactie staken lokale vrijwilligers de handen uit de mouwen voor een groenere gemeente. Het is niet de eerste keer dat inwoners betrokken worden bij de ontwikkeling van het park. Ook vorig jaar assisteerden ze bij de aanleg van een stuk bos en in 2016 staken ze een handje toe bij de aanplant van een haag rond de fruitboomgaard.

In het Landschapspark Frijthout in Hove gingen vandaag ongeveer 2.000 bomen en struiken de grond in. Inheemse loofbomen zoals zomereik, wintereik, winterlinde en boskers werden afgewisseld met struiken zoals meidoorn, wilde kardinaalsmuts, aalbes en hazelaar. Gezinnen, vriendengroepen en vrijwilligers werkten zij aan zij om het landschapspark van een hectare bos te voorzien. Dinsdag zullen leerlingen van Regina Pacis nog eens 1000 bomen planten. De boomplantactie kadert in de verdere ontwikkeling van Landschapspark Frijthout. Stichting Kempens Landschap, Bosgroep Antwerpse Gordel en lokaal bestuur Hove coördineren samen de aanplant.


Aantrekkelijke biotoop
Frijthout is een groene long van zo’n 22 hectare in de noordoostelijke hoek van Hove op de grens met Boechout en Mortsel. In dit landschapspark zijn wandelaars, fietsers en spelende kinderen welkom om de natuur te ontdekken en te beleven. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Vroeger was het gebied eigendom van verschillende private eigenaars. In de loop der jaren heeft Stichting Kempens Landschap samen met de betrokken lokale besturen percelen verworven om het landschapspark verder te ontwikkelen. Ondertussen is het park uitgegroeid tot een aantrekkelijke biotoop waar planten en dieren zich thuis voelen.”

Natuurgebieden zijn essentieel voor een gezonde leefomgeving”, vult Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, aan. “In deze verstedelijkte regio biedt Landschapspark Frijthout een grote meerwaarde voor de natuur én voor de inwoners van Hove, Boechout en Mortsel. Bovendien bevindt het brongebied van de Koude Beek zich hier. Al meanderend baant zij zich een weg doorheen het park, wat bijdraagt aan de opvang en infiltratie van aanzienlijke hoeveelheden water.”

Groenere toekomst
“Samen met Stichting Kempens Landschap en de Bosgroep Antwerpse Gordel slaan we de handen ineen om een groenere toekomst te creëren voor onze gemeenschap”, aldus burgemeester Bart van Couwenberghe. “Door de krachten te bundelen en met de inzet van onze enthousiaste inwoners maken we een tastbaar verschil. De aanplant werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de firma IPEX en het agentschap voor Natuur en Bos. In het nieuwe stukje bos dat aansluit aan de open speelzone werden ook nog enkele nieuwe speelelementen gezet. We vinden het heel belangrijk dat kinderen groene ruimte krijgen en uitgenodigd worden om in contact te komen met de natuur.

Het nieuwe stukje bos krijgt de tijdelijke naam ‘Postbos’. Dat is een knipoog naar sponsor IPEX die post en aanverwante diensten levert aan de Vlaamse Overheid in opdracht van het Agentschap Facilitair Bedrijf.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: