Provincie Antwerpen

Eilandgracht Hof ter Laken wordt geruimd

Eilandgracht Hof ter Laken wordt geruimd

Het statige domein Hof ter Laken is nu bijna twee jaar in beheer van Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg. Samen maken ze werk van de opwaardering van het kasteelpark: deze dagen wordt het slib in de eilandgracht tussen het kasteel en de Nete geruimd.

In juli 2018 werden Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg eigenaar van het domein Hof Ter Laken. Het voormalig adellijk landgoed bestaat uit een neorenaissance kasteel met bijgebouwen, omringd door een parkdomein van maar liefst 30 hectare. Het geheel is beschermd als monument. Het park is al grotendeels opengesteld voor het publiek. Om het beheer van het park en het kasteel de komende jaren te verzekeren, is er een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan in opmaak. Een van de maatregelen uit het plan is de slibruiming van de verschillende grachten in het domein.

“Slib ontstaat wanneer bladeren en ander organisch materiaal in het water vallen en vergaan. Jaar na jaar groeit de sliblaag aan, waardoor de waterkwaliteit daalt. Daarom is het nodig om op regelmatige tijdstippen het overtollig slib te verwijderen waardoor de waterhuishouding zich kan herstellen. Zo kunnen we de erfgoed- en natuurwaarden op het domein veiligstellen”, legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap uit.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, vult aan: “Omdat er veel grachten zijn op Hof ter Laken, voeren we de slibruiming de komende jaren gefaseerd uit. De gracht rond het eiland tussen het kasteel en de Netedijk is als eerste aan de beurt. Met een kraan op het eiland en een bootje zal een aannemer de gracht ruimen. Het slib wordt in containers weggevoerd en verwerkt. De werken zullen ongeveer drie weken in beslag nemen.”

Kempens Landschap financiert de werken met subsidies van het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente draagt het overige deel van de kosten. Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg besluit: "Na de ruiming is het wachten op regen om de gracht terug te vullen. Met de werken zetten we weer een mooie stap in de opwaardering van kasteeldomein Hof ter Laken. We kijken alvast uit naar het resultaat!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete