Provincie Antwerpen

Breng in maart een bezoek aan de windmolen van Gierle

Breng in maart een bezoek aan de windmolen van Gierle

2018 is door Europa officieel uitgeroepen tot jaar van het cultureel erfgoed. In de maand maart staan o.a. de molens in de kijker. De molen In Stormen Sterk in Gierle mag daarbij niet ontbreken. Daarom stellen Kempens Landschap, de gemeente Lille, Toerisme Lille en de molenaars de windmolen in de maand maart graag extra open in het komende weekend van 17 en 18 maart. Op de laatste zondag van de maand (25/3) wordt er bovendien een leuke activiteit voor kinderen voorzien.

In Stormen Sterk

De geschiedenis van de windmolen van Gierle reikt terug tot het jaar 1499. Op dat moment werd in de Molenstraat een houten staakmolen opgericht in opdracht van de heer van Turnhout. Hij maalde voor het eerst op kerstdag 1500. In de eeuwen daarna werd de molen meermaals vernield of afgebrand, maar men bouwde steeds een nieuwe molen in de plaats.
In november 1836 blies een orkaan de houten molen omver. Molenaar Jan Frans De Backer besloot toen om de molen te vervangen door robuuster stenen exemplaar en doopte de molen “In Stormen Sterk”. Het is deze molen die nu in de Molenstraat pronkt. De stenen molen uit 1837 is een grondzeiler van het type buitenkruier. Zijn wieken hebben een spanwijdte van maar liefst 26,5 meter, wat de molen een van de grootste in het land maakt.

Vijftien jaar geleden stopte de toenmalige molenaar met draaien. De molen had nood aan een opknapbeurt maar de kosten waren te hoog. In 2006 besloot Kempens Landschap de molen aan te kopen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de gemeente Lille, die de molen in erfpacht nam. Tijdens de jaren die volgden, werden de romp en het binnenwerk van de molen volledig gerestaureerd. In april van 2014 was de molen opnieuw klaar om te malen.


Open voor publiek

Sindsdien houden vijf gepassioneerde en gemotiveerde molenaars de molen elke laatste zondag van de maand open voor het publiek. In de winter doen ze dit tussen 13u en 17u, in de lente en zomer vanaf 10u. Groepen kunnen ook op andere momenten een bezoek aanvragen. Ze contacteren hiervoor best Toerisme Lille, die de toeristische promotie van de molen op zich neemt”, vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

Europees Erfgoedjaar: reden voor iets extra!

Het jaar 2018 is door Europa benoemd tot jaar van het cultureel erfgoed. Dat betekent dat er dit jaar op Europees niveau extra veel aandacht gegeven wordt aan monumenten, historische landschappen, archeologie en roerend erfgoed. In de maand maart worden de monumenten die energie opwekken extra in de kijker gezet, waaronder windmolens.

“Kempens Landschap, de gemeente Lille, Toerisme Lille en de molenaars besloten dan ook om in de maand maart iets extra te organiseren.”, vertelt Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie en covoorzitter van Kempens Landschap. “De molen In Stormen Sterk mag immers absoluut gezien worden! De molenaars houden de molen daarom extra open tijdens het weekend van 17 en 18 maart, telkens van 13u tot 17u. Stippel dat weekend dus eens een wandeling of fietstocht uit met familie of vrienden en ga langs in de Molenstraat van Gierle voor een bezoek. Een aanrader!”

“Daarnaast organiseren de molenaars op de laatste zondag van de maand nog iets extra”, gaat burgemeester Paul Diels verder. “De kleinsten (en minder kleinen) zullen die dag zelf wat graan kunnen malen, dat ze mee naar huis mogen nemen. Bovendien zal er ook iets lekkers te verkrijgen zijn op de molen. Daarover zijn onze molenaars momenteel nog aan het brainstormen. Wie wil weten wat er exact zal gebeuren, houdt dus best de Facebookpagina van de gemeente of Kempens Landschap in de gaten.”

Nog meer molens

"Wil je je bezoek aan de molen In Stormen Sterk combineren met een andere bijzondere molen in de buurt? “Ook de olieslagmolen van Lille zal tijdens het weekend van 17 en 18 maart uitzonderlijk open zijn in het kader van het Europees Erfgoedjaar. De molenwandeling voert je langs beide molens”, vertelt Luc Van de Weerd, voorzitter van Toerisme Lille.
Ook de Beddermolen van Kempens Landschap, gelegen in Tongerlo, wordt in het kader van het Europees Erfgoedjaar extra opengesteld.

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: