Provincie Antwerpen

Broodnodige restauratie voor authentiek bakhuis op domein Ter Speelbergen

Broodnodige restauratie voor authentiek bakhuis op domein Ter Speelbergen

Het historische bakhuisje op domein Ter Speelbergen in Putte onderging een grondige opknapbeurt. Stichting Kempens Landschap – wiens kantoren te vinden zijn op het domein langs de Peredreef - coördineerde de werken aan het unieke stukje erfgoed. De Stichting zet zich zo verder in voor de opwaardering van de nalatenschap van Jozef Weyns, de oprichter van Bokrijk.

Het bakhuisje op het domein Ter Speelbergen heeft een bijzondere geschiedenis. Het werd oorspronkelijk gebouwd in Diepenbeek en moest wijken voor de aanleg van de Boudewijn-autosnelweg (E313). Dr. Jozef Weyns, gepassioneerd heemkundige en grondlegger van Bokrijk, besloot het bakhuis te redden en herbouwde het in 1963 op traditionele wijze in de tuin van Ter Speelbergen in Putte. Dat domein – de thuis van de familie Weyns – was het prototype voor wat later het gekende openluchtmuseum zou worden. Je vindt er ook een authentieke Kempense hoeve en een traditionele schuur uit Kasterlee. 

Levendige erfgoedsite

In 2006 kocht Stichting Kempens Landschap domein Ter Speelbergen, restaureerde de gebouwen en vestigde er haar kantoren. Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap, licht toe: “Al 26 jaar lang zet de Stichting zich in voor het behoud van dit soort historisch erfgoed. Niet enkel het bouwkundige erfgoed, maar ook het intellectuele erfgoed – Weyns archief en bibliotheek – werd bewaard en opengesteld. Vzw Speelbergen-Heem-dr.Jozef Weyns beheert die omvangrijke verzameling en organiseert regelmatig culturele activiteiten op domein Ter Speelbergen.”

Voor de bakker

De restauratiewerkzaamheden aan het bakhuis omvatten het vervangen van verrotte houtstructuren, reparaties aan het dak, een opfrisbeurt van de buitenkant en de restauratie van het nog originele hondenrad. "Die ingrepen waren essentieel om de historische waarde en de structurele integriteit van het bakhuis te bewaren," legt gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit. "Het is een kleinschalig voorbeeld van hoe wij ons dagelijks inzetten voor het behoud van historisch erfgoed. Dat varieert van windmolen en militaire forten tot heuse kasteeldomeinen.”

Ambachtelijk brood

Op zondag 23 juni werd het vernieuwde bakhuis al meteen in gebruik genomen. Naar goede gewoonde vormde domein Ter Speelbergen het decor voor het Midzomerfeest van vzw Speelbergen-heem-dr. Jozef Weyns. Dat evenement viert de langste dag van het jaar met allerhande optredens en festiviteiten. Traditiegetrouw werden er in de bakhoven van het pas gerestaureerde bakhuis ambachtelijke broden gebakken. 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Ter Speelbergen
Waar?putte

Ter Speelbergen

Deze hoeve werd in traditionele Kempense stijl ontworpen en gebouwd door dr. Jozef Weyns, de oprichter van Bokrijk. Sinds 2006 zijn hier de kantoren van Kempens Landschap gevestigd.