Provincie Antwerpen

Hofdreef van Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg kreeg nodige snoeibeurt

Hofdreef van Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg kreeg nodige snoeibeurt

Wie de afgelopen dagen een wandeling maakte in het park van Hof Ter Laken in Booischot, heeft kunnen vaststellen dat boomverzorgers hoog in de statige lindebomen van de toegangsdreef aan het werk waren. Heel wat bomen kregen deze en vorige week een snoeibeurt. Deze komt zowel de veiligheid van parkbezoekers als de gezondheid van de bomen ten goede.

In juli 2018 werden Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg eigenaar van het domein Hof Ter Laken. Het voormalig adellijk landgoed bestaat uit een neorenaissance kasteel met bijgebouwen omringd door een parkdomein van maar liefst 30 hectare groot. Het geheel is beschermd als monument. Sinds een jaar is het park grotendeels opengesteld voor het publiek. De imposante Hofdreef met oude lindebomen voert je helemaal tot aan de Grote Nete.

Dreefbomen hebben regelmatig een snoeibeurt nodig om het uitzicht en de vitaliteit van de dreef te behouden. De voorbije decennia werden er echter minder vaak snoeiwerken uitgevoerd in het domein, waardoor er nu nood was aan een gespecialiseerde aanpak”, vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

De firma Treexpert maakte een studie op van de dreven en bepaalde welke bomen wanneer verzorgd moeten worden. De bomen met eerste prioriteit werden nu aangepakt door de boomverzorgers van Bergen Boomverzorging. De komende jaren zijn de bomen met tweede en derde prioriteit aan de beurt. “Bedoeling is uiteraard dat de oude lindebomen nog lange tijd kunnen meegaan en het beeld van deze prachtige dreef, één van de meest beeldbepalende elementen van het kasteeldomein, zo lang mogelijk bewaard kan worden. De uitgevoerde snoeiwerken kunnen daar mee voor zorgen.”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap aan.

Burgemeester Luc Vleugels: “Deze werken waren uiteraard broodnodig en we zijn dan ook zeer blij dat ze nu uitgevoerd zijn. Het beheer van de dreven vormt één van de vele stapjes die we in de komende jaren zullen zetten om het park weer terug te brengen naar haar pracht van weleer, en te zorgen dat dit waardevolle erfgoed nog lange tijd kan blijven bestaan zodat jong en oud er van kan blijven genieten.”

Omdat het hele domein beschermd is, konden de gemeente en Kempens Landschap voor de uitvoering van de werken beroep doen op een erfgoedpremie van 15.670 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente Heist-op-den-Berg past de overige 11.415 euro bij.

Bezoek Hof Ter Laken 

Het domein gelegen aan de Hofdreef in Heist-op-den-Berg is steeds toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Met de fiets kan je door de dreef tot aan de Grote Nete fietsen, te voet kan je gebruik maken van verschillende wandelpaden doorheen het parkdomein. Het kasteel zelf en zijn onmiddellijke omgeving is momenteel nog bewoond en daarom niet toegankelijk voor het publiek. 

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete