Provincie Antwerpen

Uitbater De Melkerij zal koetshuis Hof Ter Linden uitbouwen tot kwalitatieve, kindvriendelijke brasserie

Uitbater De Melkerij zal koetshuis Hof Ter Linden uitbouwen tot kwalitatieve, kindvriendelijke brasserie

Wat vooraf ging

Het kasteeldomein van Hof Ter Linden in Edegem werd in 2012 aangekocht door de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos, met steun van de provincie Antwerpen. De eigenaars hadden van bij het begin de ambitie om het parkdomein te ontwikkelen tot een grotendeels toegankelijk park waar zoveel mogelijk bezoekers van kunnen genieten.

Om het kasteel en de koetshuizen een mooie rol te geven in het geheel wilden de eigenaars samenwerken met private partners. Ze gingen op zoek naar private commerciële projecten met een meerwaarde voor de gemeenschap en op het vlak van recreatie/toerisme. Voor het kasteel is er al een samenwerking met bvba Neuf, die er een businessclub runt en de locatie verhuurt voor feestelijkheden. Tijdens de afgelopen maanden werden op basis van een open oproep gesprekken met kandidaten voor de twee koetshuizen gevoerd. De onderhandelingen met de kandidaat voor het oostelijk koetshuis zijn lopende. Door de eigenaars is nu wel al besloten dat Serge De Groof de brasserie in het westelijk koesthuis zal uitbaten.

 

Werknaam ‘Melkerij Hof Ter Linden’

“Wat we voor ogen hebben met de brasserie op Hof Ter Linden is een kindvriendelijke, laagdrempelige horecazaak waar jong en oud welkom zijn. Voorlopig hebben we voor onze zaak de werknaam ‘Melkerij Hof Ter Linden’. We voorzien een aangepaste kinderkaart, speelgelegenheid, een luiertafel, maar even goed aangepaste toiletten voor mindervaliden; voor ons is dat even belangrijk als een vlotte en vriendelijke bediening, democratische prijzen en een goede kwaliteit”, aldus een enthousiaste Serge De Groof.

“We voorzien 3 zalen: een hoofdverbruikszaal, een salon met open haard en een nog te realiseren veranda, samen goed voor ongeveer 150 zitplaatsen met elk hun afzonderlijke sfeer. De zalen zullen naadloos in elkaar overlopen in een interieur met warme kleuren en natuurlijke materialen. Op de bovenverdieping komt er een conciërgewoning, wat goed is voor de permanentie en het toezicht op het domein.”

“Het terras in de tuin zal nog eens goed zijn voor 120 plaatsen. Daarachter willen we graag enkele kleine speelelementen voor de allerkleinsten voorzien. Niet te hoog, want het beschermde karakter van Hof Ter Linden is voor ons heel belangrijk. Het maakt onze brasserie zo waardevol. De grootsten zullen kunnen ravotten in het speelbos met speeltoestellen aan het einde van de tuin”, gaat Serge De Groof verder.

 

De nieuwe uitvalsbasis voor een wandeling door het park

“De brasserie op Hof Ter Linden wordt uiteraard een belangrijke nieuwe ontmoetingsplaats voor onze Edegemnaren, maar ook mensen van buiten onze gemeente zullen hier kunnen komen genieten van het park. We zijn blij dat Serge de uitbating op zich zal nemen. Hij voorziet  ruime openingsuren en een locatie met informatie over het domein, de activiteiten die er zullen georganiseerd worden en toeristische info over de streek”, vertelt burgemeester Koen Metsu.

“Vanaf het voorjaar van 2018 zal iedereen er welkom zijn. Dit najaar starten we met de aanleg van de nieuwe parking langs de kasteeldreef. We zullen alles in het werk stellen om daarmee klaar te zijn tegen de opening.”

“We willen van het domein een trekpleister maken waar jong en oud geniet van de groene omgeving. De uitbater is alvast bereid om mee te werken aan onze eigen publieksactiviteiten zoals de Dag van het Park en samen te werken met lokale streekproducenten. Ik kijk alvast uit naar het moment waarop we op het terras kunnen zitten met een pannenkoek of een glas wijn”, gaat schepen voor parken Goedele Van der Spiegel verder.

“In totaal voorziet de uitbater trouwens een serieuze investering. Zo zal onder andere het nieuwbouwvolume achter het koetshuis door hem gerealiseerd worden. De bouw ervan begint wellicht na de zomer.”

Tom Embo, algemeen directeur van het Ondersteunend Centrum van het Agentschap Natuur en Bos, kijkt alvast uit naar het resultaat. “Hof Ter Linden is een prachtig geheel van gebouwen, bossen en landbouwvelden. Dankzij de waardevolle fauna en flora, de open ruimte rond het kasteelpark en de mooie zichtassen heeft het een hoge belevingswaarde. De natuur zorgt ervoor dat het domein elk seizoen de moeite waard is om te bezoeken. Het voorstel van de uitbater is daarmee in perfecte harmonie.”

 

Samenwerking

Tot een geschikte herbestemming van de koetshuizen en het kasteel komen is een boeiende uitdaging, die de partners in een nauwe samenwerking opnemen. De gemeente Edegem is bouwheer van de restauratiewerken en financiert samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en met subsidie vanuit Onroerend Erfgoed alle nodige werken om de koetshuizen, pleinen en de parking tegen begin volgend jaar klaar te hebben. Vanwege haar expertise vanuit heel wat andere dossiers, nam Kempens Landschap een onderhandelingspositie met de uitbaters in en stuurt ze ook de restauratie mee aan.

Kempens Landschap is zeer tevreden met het eindresultaat. “Vanaf het eerste moment was er het vertrouwen dat Serge een gedegen kandidaat was. De gesprekken met hem verliepen steeds constructief. We hebben dan ook vertrouwen in de verdere samenwerking”, aldus gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap.

“Het contract dat de 3 eigenaars eerstdaags met Serge zullen ondertekenen is een handelshuur met een termijn van 15 jaar, dat tot drie keer verlengd kan worden met 9 jaar. We vinden het immers belangrijk om onze partners een solide toekomstperspectief te geven. Gelet op zijn grote investeringen betaalt Serge hiervoor tijdens de eerste 5 jaar 18.000 euro per jaar. Vanaf jaar 6 stijgt de prijs voor de brasserie en de conciërgewoning naar 30.000 euro per jaar, een marktconforme prijs.”, gaat Inga Verhaert verder.

“De brasserie zal wellicht open gaan in maart van volgend jaar”, aldus gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap. “Wij kijken alvast uit naar de openingsplechtigheid en naar de vele wandelaars en fietsers die er als dagjestoeristen zullen komen genieten aan de haard of in de tuin. Dat de brasserie in belangrijke mate zal bijdragen aan de bekendheid van Hof ter Linden binnen onze provincie, staat buiten kijf. We verwelkomen u er dan ook graag begin volgend voorjaar om samen met ons de opening te vieren!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Linden
Waar?Edegem

Hof ter Linden

Ontdek dit statige neoclassicistisch kasteel met koetshuizen en wandel door het grote bijhorende landschapspark.