Provincie Antwerpen

Gretige grazers weer in de Kolonies

Gretige grazers weer in de Kolonies

Sinds 2010 leiden de herders van vzw Kemp een schapenkudde doorheen de dreven van de Kolonies en dat bleef niet onopgemerkt. Veel nietsvermoedende wandelaars en fietsers waren aangenaam verrast. De kudde groeide uit tot een ware attractie, waar mensen zelfs speciaal naar op zoek gingen. Gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap, Inga Verhaert is dan ook trots op het initiatief: “De schapen passen perfect in het idyllische plaatje van de kolonies en ondertussen is de kudde ook niet meer weg te denken uit het gebied.”

Door het grote succes engageren de gemeente Merksplas, de stad Hoogstraten, het Agentschap voor Natuur en Bos en de vzw Kempens Landschap zich om de schapenbegrazing verder te blijven zetten. Dankzij een bijkomende ondersteuning van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan de begrazing ook dit jaar worden uitgevoerd.

Meerwaarde

De begrazing van de drevendoor schapen leidt tot een gevarieerde biotoop van fauna en flora. “De rondtrekkende herder met zijn honden en schapenkudde is dus niet alleen leuk om naar te kijken, maar betekent ook een ecologische meerwaarde voor de Kolonies,” beaamt gedeputeerde en co-voorzitter Peter Bellens. Om de beleving voor de recreanten zo groot mogelijk te maken trekt de kudde vooral rond in de weekends en bij zomerse evenementen. Daarnaast worden ook scholen en verenigingen uit de buurt uitgenodigd om kennis te maken met dit fenomeen.

Het traject

In het Paasweekend komen de schapen dit jaar voor het eerst weer naar buiten.
De eerste twee weken zullen ze opduiken in Merksplas-Kolonie, daarna grazen ze twee weken in Wortel-Kolonie. Later op het jaar volgen de zomer- en de najaarsbegrazing. Je kan de route van de herder en zijn kudde volgen op de infoborden in de Kolonies. De herder geeft je trouwens met plezier een woordje over de schapenbegrazing. Spreek hem dus gerust aan.