Provincie Antwerpen

Vlinderkring brengt troost in Borsbeek

Vlinderkring brengt troost in Borsbeek

Het geboortebos van Borsbeek krijgt een unieke toevoeging: met de Vlinderkring krijgen nu ook sterrenkindjes of vlinderkindjes uit de gemeente er een plaats.

In 2011 nam Kempens Landschap samen met de gemeente Borsbeek het initiatief om een geboortebos aan te planten. Beide partners werken al jarenlang samen aan de inrichting van het openruimtegebied van Borsbeek. Zo werden er drie zones met een totale oppervlakte van meer dan 30 ha veiliggesteld, werden er wandel- en fietspaden voorzien om het gebied recreatief te ontsluiten en werd er een poel aangelegd ter versterking van de natuurwaarden en de landschapsbeleving in de gemeente. Door het ontstaan van een geboortebos op één van de gronden, langs een druk gebruikte wandel- en fietsverbinding, werd de bevolking ook persoonlijk betrokken bij dit openruimtegebied.

Bovenop de jaarlijkse plantdag (op zondag 24 november om 15u) staat er dit jaar nog iets bijzonders op het programma. Enige tijd geleden werd de burgemeester van Borsbeek immers aangesproken door een ouder die de vraag stelde om ook een plaats voor vlinderkindjes of sterrenkindjes te voorzien in het geboortebos. Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Borsbeek zagen hierin meteen een mooie opportuniteit om het taboe over overleden kinderen verder te doorbreken. Hoewel er steeds vaker wél een plekje op begraafplaatsen voor deze kindjes wordt voorzien, zijn ze niet alleen gestorven, maar óók geboren. Voor de getroffen families maken deze vlinderkindjes even goed deel uit van hun gezin als de andere kinderen. De Vlinderkring wil deze lijn verder doortrekken. Kempens Landschap en het gemeentebestuur willen met dit initiatief duidelijk maken dat deze kindjes niet alleen een blijvend plekje in hun familie verdienen, maar óók een blijvend plekje in het landschap van de gemeente, tussen alle andere kindjes die het geboortebos mee hebben helpen groeien.

Een magische plek

De Vlinderkring zal op een openbare en toegankelijke plek worden aangeplant. Hiermee hopen de initiatiefnemers om het onderwerp bespreekbaarder te maken. De Vlinderkring is opgevat als een magische cirkel: centraal komen er twee houten vlinders als een symbolisch kunstwerk: de kleinere vlinder vliegt weg van de grote vlinder, maar hij zal wel altijd vlakbij blijven. Bovendien mag er ook gespeeld of gerust worden op de vlinders. Rondom worden twaalf bomen aangeplant, symbool voor de twaalf maanden van het jaar: vier zevenzonenbomen, vier krentenbomen en vier amberbomen. Aan de voet van deze bomen zullen de aanwezigen een mengeling van krokussen, narcissen en muscari (blauwe druifjes) planten. Door de keuze van dit plantgoed zal de kring mee veranderen met de seizoenen en zorgen voor kleur, bloemen, bijen en hopelijk ook veel vlinders. De eerste krokussen zullen verschijnen in februari en de zevenzonenboom is als laatste pas uitgebloeid in oktober. En dan nemen de prachtige herfstkleuren het over.

De Vlinderkring wordt ingehuldigd met een ingetogen plechtigheid op zondag 24 november om 13.30u. Alle families die hun eigen Vlinderkindje willen eren door samen met ons de Vlinderkring aan te planten zijn van harte welkom. Families kunnen zich inschrijven door hun aanwezigheid met het aantal personen vóór 15 november te bevestigen via secretariaat@borsbeek.be of 03/ 320 94 07.

Het programma ziet er als volgt uit: 
• 13.15 – 13.30 u: een sfeervolle ontvangst aan het geboortebos (parkeren kan in de Verlengde Schanslaan, de wandeling richting geboortebos wordt met pijlen gemarkeerd van op deze locatie); 
• Aansluitend volgt een korte toelichting door gedeputeerden Jan De Haes en Kathleen Helsen (covoorzitters van Kempens Landschap), Dis Van Berckelaer, burgemeester van Borsbeek en Marian Lauwers, schepen voor Leefmilieu; 
• Nadien volgt het gezamenlijk aanplanten van de Vlinderkring, gelegenheid om een naam of boodschap in de bomen op te hangen en een afsluitend drankje.

Geboortebos voor álle kinderen

“Omwille van onze eigen familiale ervaring ligt het initiatief van de vlinderkring me nauw aan het hart. Het was ook voor ons een belangrijke schakel in het rouwproces om erkenning te krijgen voor ons verlies. Ik ben dan ook terecht fier dat wij vanuit Kempens Landschap een plek kunnen geven aan de Vlinderkindjes van Borsbeek. Nu kunnen we pas volmondig bevestigen dat álle kindjes van Borsbeek hun eigen plekje hebben in het Borsbeekse landschap” vertelt gedeputeerde van de provincie Antwerpen, en covoorzitter van Kempens Landschap, Jan De Haes.

Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, vult aan: “Vanuit Kempens Landschap vonden we het belangrijk om een plek te creëren die leven uitstraalt. In de Vlinderkring zullen de seizoenen telkens andere kleuren, bloemen en insecten met zich mee brengen. Op deze manier leven de Vlinderkindjes verder in het geboortebos, op hun eigen magische plekje waar iedereen mee van kan genieten!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Koude Beekvallei
Waar?Borsbeek

Koude Beekvallei

Dit openruimtegebied is een groene long in het verstedelijkte Borsbeek. Wandel langs het Vremdervoetpad of bezoek het aangroeiende Geboortebos.