Provincie Antwerpen

Vrijwilligersprojecten Wintertuin (O.-L.-V.-Waver) en steenbakkerij Lauwers (Boom) krijgen subsidie

Vrijwilligersprojecten Wintertuin (O.-L.-V.-Waver) en steenbakkerij Lauwers (Boom) krijgen subsidie

Onlangs maakte de Stichting Monumentenstrijd de laureaten bekend van de thematische projectoproep ‘Vrijwilligers voor onroerend erfgoed’. De twee projecten die Kempens Landschap en haar partners vzw Emabb en vzw Wintertuin hiervoor indienden, werden allebei geselecteerd.

Kempens Landschap werkt op verschillende van haar domeinen samen met enthousiaste vrijwilligers. Dankzij de Stichting Monumentenstrijd, de organisatie achter het tv-programma ‘Monumentenstrijd’ uit 2007, krijgen de steenbakkerij Lauwers en de Wintertuin een financieel duwtje in de rug. In juni organiseerde het agentschap Onroerend Erfgoed namelijk een oproep om het restbudget van de stichting weg te schenken aan interessante vrijwilligersprojecten. De komende maanden gaan de vrijwilligers in Boom en Onze-Lieve-Vrouw-Waver aan de slag. Op 13 september 2020 kan het publiek de resultaten bekijken tijdens de Open Monumentendag.

De Leuzzeloapers

De voormalige steenbakkerij Lauwers in het dorpsgezicht Noeveren in Boom wordt vanaf 2020 grondig gerestaureerd. Vooraleer Kempens Landschap hieraan kan beginnen, moet de ruime industrieel-archeologische collectie in de gebouwen tijdelijk verhuizen. Covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen Jan De Haes licht toe: “Met de subsidie van de Stichting Monumentenstrijd kunnen we samen met de vrijwilligers van vzw Emabb met de kam door de collectie gaan en alles vakkundig inventariseren, selecteren en stockeren. Het totale project zal ongeveer 15.000 euro kosten waarvan 6000 euro gesubsidieerd wordt. De overige kosten worden door vzw Emabb gedragen.”

Voorzitter van vzw Emabb Luc Verbeeck vult aan: “We noemden het project ‘leuzzeloapers’, verwijzend naar de arbeiders in de wijdverspreide droogloodsen die vroeger zo typerend waren voor de Rupelstreek. Tegelijk is het ook de geuzennaam van ons groepje vrijwilligers. Met de hulp van experten kunnen we de vele erfgoedobjecten verbonden aan de steenbakkerij nu op de beste manier bewaren om ze na de restauratie opnieuw aan het publiek te tonen in het bezoekerscentrum.”

Bezoek de steenbakkerij, alle info op www.emabb.be

Een bloeiende Wintertuin

Het bezoek aan de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is voor velen het hoogtepunt van een rondleiding in het Ursulineninstituut. De feeërieke ruimte uit 1900 werd gebouwd in de art nouveau stijl. Niet alleen het glas-in-lood is prachtig, de hele ruimte vormt een sfeervol totaalkunstwerk waar het meubilair en de planten deel van uitmaken. Mario Baeck, secretaris van vzw Wintertuin, legt uit wat de vrijwilligers hier van plan zijn: “We zullen op basis van enkele bewaarde exemplaren reproducties laten maken van historische sierpotten die in de Wintertuin stonden. Dankzij oude foto’s weten we ook welke planten de ruimte vroeger versierden. De vrijwilligers gaan aan de slag om de oorspronkelijke plantenweelde zo goed mogelijk te herstellen en zullen onder begeleiding van specialisten de planten verpotten en verzorgen.”

Covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen Kathleen Helsen vult aan: “We gaan ook het binnenklimaat in de Wintertuin verbeteren, op maat van het erfgoed, de planten en de bezoekers. Het project zal in totaal zo’n 12.000 euro kosten, waarbij we op 8.000 euro subsidies kunnen rekenen van de Stichting Monumentenstrijd. Het initiatief past mooi in het lopende traject waarin we samen met Toerisme Vlaanderen en Onroerend Erfgoed de komende jaren aan een nieuwe en betere bezoekersbeleving voor de site werken. Kom binnenkort dus zeker de Wintertuin ontdekken die dankzij de vrijwilligers nog authentieker wordt!”

Bezoek de Wintertuin, alle info op www.visitwintertuin.be

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Ursulineninstituut
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Ursulineninstituut

Vlakbij Mechelen vind je dit imposante domein met als pronkstuk de prachtige wintertuin in art nouveau stijl.
Noeveren-EMABB
Waar?Boom

Noeveren-EMABB

Deze voormalige steenbakkerij is een getuige van het industriële verleden van Noeveren in Boom