Provincie Antwerpen

Plataan Roosendael

Plataan Roosendael

De markantste boom van het land staat mogelijk op domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. De 215 jaar oude plataan is voor de provincie Antwerpen laureaat voor de jaarlijkse wedstrijd “Baillet Latour Boom van het Jaar”. Met een omtrek van 7,69 meter is de reus alvast de dikste éénstammige van zijn soortgenoten. Stichting Kempens Landschap stelde de boom dan ook kandidaat om zijn monumentale vormen.

De Platanus Hispanica of de zogenaamde gewone plataan staat op het eeuwenoude domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. De boom is een kruising van een Westerse Plataan en de Oosterse Plataan en wordt in Europa vaak aangeplant als stadsboom. Maar nergens in België is er een éénstammige plataan met zulke afmetingen als de plataan op het domein van Stichting Kempens Landschap. De boom is 32,80 meter hoog en heeft maar liefst 7,69 meter omtrek.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: “Dat betekent dat je vier volwassen mensen nodig hebt om de boom te kunnen omarmen. Met zijn grillige vorm lijkt hij ook nog eens weggelopen uit een sprookje. Enkele jaren geleden schitterde deze monumentale boom dan ook in Het huis Anubis, één van de succesvolste jeugdseries van Studio 100.”

Ouder dan België


Met zijn 215 jaar is de boom vermoedelijk in 1807 geplant, toen het Engels landschapspark rondom het kasteeltje werd aangelegd. “Het park nam eigenlijk de plek in van de abdij die vroeger op deze plek stond. De parkaanleg werd gekenmerkt door voor die tijd exotische boomsoorten, kronkelende paadjes en glooiende grasvlakten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteeltje volledig tot puin herleid, maar het landschapspark heeft nog niets aan schoonheid ingeboet”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan.

Stemmen

“Baillet Latour Boom van het Jaar” nomineert elk jaar 6 bomen: één in elke Vlaamse Provincie en één in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat gebeurt op basis van het verhaal, de geschiedenis of de speciale waarde die de boom heeft. Op 17 oktober wordt bekend gemaakt of de plataan van Roosendael de prestigieuze titel in de wacht sleept en 2500 euro wint. De winnaar vertegenwoordigt ons land bovendien op de Europese wedstrijd. Je stem uitbrengen kan vanaf 1 september via www.boomvanhetjaar.be