Provincie Antwerpen

Volière en serre Hof Ter Laken in Booischot klaar voor een metamorfose

Volière en serre Hof Ter Laken in Booischot klaar voor een metamorfose

 

Donderdag start Stichting Kempens Landschap met de restauratie van de serre en de volière van Hof Ter Laken in Booischot bij Heist-op-den-Berg. Beide gebouwen verkeren door jarenlange leegstand in zeer slechte staat. Met de restauratie wil de Stichting de serre en de volière weer in hun oorspronkelijke grandeur herstellen. Daarvoor ontvangt ze financiële steun van de VGP Foundation, het agentschap Onroerend Erfgoed en het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg.

De voormalige serre en volière naast de remise van Hof Ter Laken zijn stille getuigen van de vroegere rijkdom van het kasteeldomein. In de serre vonden eertijds de exotische planten van het domein een onderkomen voor de winter. In de volière werden fazanten voor de jacht gekweekt. Beide constructies dateren van de 19de eeuw en vertonen ook de typische kenmerken van die tijd zoals betonnen rotsimitaties.

“Beide gebouwen zijn zeer waardevol. Om ze nog te kunnen herstellen naar hun vroegere grandeur en om verder verval tegen te gaan, moeten we nu ingrijpen”, legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit. “Zowel de serre als de volière hebben namelijk te kampen met stabiliteits- en vochtproblemen. Op sommige plekken is het gevelmetselwerk gedeeltelijk ingestort en ook de staalstructuur van de serre verkeert in slechte staat.”

Charmante plek


Van de staalstructuur kan nu nog een groot deel gerecupereerd worden. “Die wordt volledig gestraald en ontroest. Waar nodig worden bepaalde delen vervangen”, licht Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap toe. “Om veiligheidsredenen vervangen we alle ruitjes in de structuur door veiligheidsglas. In de volière pakken we het smeedwerk van de kooien aan en herstellen we de rotsformaties in cementrustiek. Veel werk dus, maar door de gebouwen in hun oorspronkelijke staat te herstellen, creëren we opnieuw een erg charmante plek op het domein.”

Duurzame toekomst

Het totale kostenplaatje van de restauratiewerken wordt geraamd op 420.000 euro. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg neemt daarvan 170.000 euro voor zijn rekening. Burgemeester Jan Moons: “Met het lokale bestuur willen we Hof ter Laken verder ontwikkelen tot een nieuwe trekpleister in onze gemeente. Het is jaren in privéhanden geweest en nu doen we er alles aan om er een plek voor onze inwoners van te maken waar ze ook trots op kunnen zijn.”

Stichting Kempens Landschap kan voor de werken ook rekenen op een gift van de VGP Foundation. Die stichting steunt onder meer projecten die zich inzetten voor natuurpreservatie en sociale projecten. Oprichter Jan Van Geet: “Ook zetten we mee onze schouders onder projecten die zich inzetten voor de conservatie van Europees Cultureel Erfgoed. Hof ter Laken is daar een mooi voorbeeld van. Het kasteeldomein kent een lange geschiedenis en drukte mee zijn stempel op de streek. De restauratie en herbestemming door Stichting Kempens Landschap – de Vlaamse Trust - zorgen voor een duurzame toekomst voor het kasteel. En dat steunen we maar al te graag.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete