Provincie Antwerpen

Restauratie Franse vijvers park Boom afgerond

Restauratie Franse vijvers park Boom afgerond

De restauratie van de picturale tuin, beter gekend als ‘de Franse vijvers’ in het gemeentelijk park van Boom is klaar. Daarmee is opnieuw een belangrijk puzzelstuk gelegd in de stelselmatige opwaardering van het park.

De kroon op het werk

De picturale tuin maakt deel uit van het reeds in 1940 als landschap beschermde gemeentepark van Boom. De aanleg ervan startte in 1928, als een groene long voor het destijds industriële Boom, waar de steenbakkerijnijverheid in volle bloei was. Covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde Kathleen Helsen: “De picturale tuin was de kers op de taart in dit park, een ontwerp van Paul Haesaerts. Hij was een veelzijdig architect en zoon van de Boomse schepen en gedeputeerde Benjamin Haesaerts. De tuin werd vormgegeven in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en sluit mooi aan bij de ernaast gelegen Provinciale Technische School (PTS).”


Blikvangers in het park zijn de bronzen beelden van de Vlaamse kunstenaars George Minne, Ernest Wijnants en Rik Wouters. Schepen van patrimonium Francisco Sanchez: "Met de restauratie van de picturale tuin schittert de punt van het park weer in al haar glorie. De werken waren nog maar in april van dit jaar opgestart en zijn perfect volgens planning afgerond door de aannemer groep Monument/Goedleven. In totaal werd er niet minder dan 4000 ton slib uit de vijvers gehaald en 2000 vierkante meter nieuwe halfverharding op de wandelpaden aangebracht."

Een vlotte restauratie van de picturale tuin

De gemeente Boom sloot zich aan bij Kempens Landschap in 2015, waarna meteen werk werd gemaakt van de voorbereidingen van de restauratie van de picturale tuin. Covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde Jan De Haes: "Na de afronding van een verplicht erfgoedbeheersplan voor het park in 2017 is een restauratiedossier ingediend, opgemaakt door Karuur architecten. Met de steun van onze vereniging kon dit dossier rekenen op een voorafname van een erfgoedpremie van 881.937,16 euro van de Vlaamse overheid. Daardoor kon al in 2020 de eerste schop in de grond worden gestoken."

De restauratie van de picturale tuin van het park van Boom maakt deel uit van een ruimer investeringsplan van de gemeente om de ganse omgeving op te waarderen. Dit najaar werd een fietspad aangelegd langsheen de Beukenlaan en momenteel loopt een groots project aan de Victor De Meyerestraat om een waterbufferingsbekken aan te brengen en de omliggende straten heraan te leggen.

Burgemeester van Boom Jeroen Baert: "het gemeentebestuur investeert volop in Boom-Noord en de restauratie van de picturale tuin in het park maakt daar deel van uit. Vanwege beperkt onderhoud de vorige decennia drong zich nu een grondige restauratie op. Geen oplapwerk meer, we pakten de problemen tot in de kern en duurzaam aan. De komende jaren willen we met het gemeentebestuur in samenwerking met Kempens Landschap op deze manier het park nog verder verfraaien."

Vanwege de geldende corona-maatregelen kan er momenteel nog geen feestelijke inhuldiging van de tuin georganiseerd worden. De gemeente hoopt in het late voorjaar van 2021, als het gras terug aangegroeid is en de planten in bloei staan, iedereen te kunnen uitnodigen in de gerestaureerde picturale tuin.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: