Provincie Antwerpen

Stichting Kempens Landschap onthult LEGO maquette Hof Ter Laken

Stichting Kempens Landschap onthult LEGO maquette Hof Ter Laken

De LEGO maquette van Hof ter Laken is klaar. De maquette is een replica van het Booischotse kasteel. Afgelopen zondag onthulden Corneel Clarys en Björn Ramant, de bouwers van de maquette en finalisten van Lego Masters, samen met de kinderen die eraan meehielpen het meesterwerk.

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, is alvast enthousiast : “Björn en Corneel hebben een prachtprestatie geleverd. Deze erfgoedparel nabouwen was zeker en vast geen sinecure. Het patroon in het dak, de mooi versierde gevel en de neogotische huiskapel het is allemaal terug te vinden in de maquette. Maar liefst 60 000 steentjes hadden ze hiervoor nodig.”

De bouw van de maquette startte vorig jaar in september. “Voor de meubels van het kasteel kregen Björn en Corneel de hulp van 180 enthousiaste kinderen. Zij konden in november tijdens verschillende workshops hun LEGO bouwskills verfijnen. Dat het werk van de kinderen nu mee vereeuwigd is in de maquette, maakt het voor hen extra leuk”, vult Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan.

60 000 steentjes in 900 uren

De maquette krijgt een vaste stek in Hof Ter Laken wanneer de renovatie en herbestemming van het kasteel klaar is. Burgemeester van Heist-op-den-Berg Jan Moons: “Als de maquette de voorbode is van hoe het kasteel er over enkele maanden zal uitzien, dan kijken we de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Met haar imposante afmeting van 1,6 meter breed en 80 centimeter hoog zal ze alvast een mooie eyecatcher zijn.”

Corneel en Björn zijn alvast trots op hun werk. “Om het kasteel te bouwen hadden we zo’n 900 uur nodig. Het dak was de grootse uitdaging. Elke hoek was specifiek. Vooral op de dakkappelletjes hebben we toch wel een beetje gezweet”, vertelt Corneel. “Voor de kamers hebben we ons gebaseerd op de originele blueprints. Daar was het vooral de uitdaging om ze een originele invulling te geven. En zo zijn we bij de escaperoom gekomen. De eerste escaperoom in LEGO ooit, vind je voortaan in Hof Ter Laken”, vult Björn aan.maquette3