Provincie Antwerpen

168 Borsbekenaartjes krijgen boom in geboortebos

168 Borsbekenaartjes krijgen boom in geboortebos

Het Geboortebos in Borsbeek is vandaag weer een stukje gegroeid. Stichting Kempens Landschap en de gemeente Borsbeek plantten 12 lindes en 12 beuken aan voor de kinderen die in 2021 werden geboren. Voor het eerst sinds de coronacrisis konden de trotse ouders weer deelnemen aan de officiële plechtigheid en babyborrel.

Voor de twaalfde keer op rij werden er 12 lindes en 12 beuken aangeplant in het Geboortebos. Eentje voor elke maand van het jaar. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “De lindes staan symbool voor de meisjes die het afgelopen jaar werden geboren, de beuken voor de jongens. We planten er één voor elke maand van het jaar. De namen en geboortedata van de kindjes worden op metalen plaatjes in houten palen langs de zogenaamde geboortedreef geplaatst. Dat is telkens weer een mooi, emotioneel moment dat inmiddels is uitgegroeid tot een traditie.”

 

Een traditie die steeds wordt ingezet met een kleine optocht die vertrekt aan het Fort van Borsbeek. Onder begeleiding van de fanfare wandelen de trotse ouders dan naar het Geboortebos.  Die optocht was ondanks de regen langer dan andere jaren. “Door de coronamaatregelen werden de bomen 2020 aangeplant zonder feestelijke plechtigheid,” legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, uit. “Om dat goed te maken, hebben we dit jaar ook de ouders van 2020 mee uitgenodigd.”

Groene long

Het Geboortebos werd in 2011 in het leven geroepen om de gemeente te vergroenen. Burgemeester Dis Van Berckelaer: “Borsbeek is de meest dichtbevolkte gemeente van de provincie Antwerpen. Samen met Stichting Kempens Landschap zijn we er met het Geboortebos, de inrichting van de Koude Beekvallei en het Hulgenrodebos in geslaagd om hier toch een groene long in te richten. De bomen in het Geboortebos vormen een plek waar de jonge Borsbekenaartjes die hier vandaag aanwezig zijn ook later met hun eigen kinderen kunnen komen spelen. Daarvoor alleen al stemt de jaarlijkse aanplant me bijzonder gelukkig.”

 Sinds 2019 maakt ook de Vlinderkring deel uit van het Geboortebos. Op deze plek kunnen ouders van sterrenkindjes even komen bezinnen. Om extra duiding te geven bij deze bijzondere plek, plaatste Stichting Kempens Landschap een bord in de vorm van een vlinder met een gedicht van Liesbeth Talboom. Burgemeester Van Berckelaer: “We merkten dat de betekenis van deze plek niet voor iedereen duidelijk was. Dat leidde soms tot vandalisme. Met dit bord, dat gemaakt werd door de leerlingen van het Instituut Maria Goovaerts in Heist-op-den-Berg, geven we een extra woordje uitleg.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: