Provincie Antwerpen

Jan Vlemincktoren zoekt nieuwe gebruiker(s)!

Jan Vlemincktoren zoekt nieuwe gebruiker(s)!

Wilt u ondernemen of werken in een authentiek zestiende-eeuws gebouw middenin een historisch park? De als monument beschermde Jan Vlemincktoren, eigendom van de gemeente Wijnegem, wordt in 2018-19 gerestaureerd en zoekt een nieuwe gebruiker. Samen met vzw Kempens Landschap lanceert de gemeente daarom een oproep voor het verlenen van een zakelijk recht voor het monument.

De Jan Vlemincktoren maakt deel uit van het neerhof van een inmiddels verdwenen Spaans waterkasteel. Het was een prestigieus gebouw dat in de negentiende eeuw een neogotisch uiterlijk kreeg met slanke ramen en fraai bewerkte gevels. De gemeente Wijnegem zal het monument eerst volledig laten restaureren. Een gedeelte van de kosten wordt opgevangen door een erfgoedpremie van 997.964,16 euro die Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed begin december definitief toekende. De werken starten in 2018 en zullen ongeveer een jaar tijd in beslag nemen. De gemeente is nu op zoek naar een (private) partner om het gebouw een duurzame bestemming te geven. Kempens Landschap begeleidt de gemeente in de valorisatie en herbestemming van de Vlemincktoren.

Historisch pand met moderne troeven

“Veel mensen bekijken de Vlemincktoren als een pittoresk element in het park. Het gebouw heeft echter veel meer te bieden!” vertelt Peter Bellens, covoorzitter van vzw Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Zo’n 400 m2 ruimte wacht op een nieuwe invulling. Op het gelijkvloers is er na restauratie een ontvangstruimte van 43m2, een vergaderruimte van 30m2 en een polyvalent zaaltje van 78m2. Op de verdieping is er een landschapsbureau van 190m2 en een unieke zeshoekige kamer in de toren van 27m2. We zijn ervan overtuigd dat het gebouw zeker potentieel heeft om één of meerdere ondernemingen te huisvesten.”

Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap vult aan: “Om dit mogelijk te maken, komen er moderne voorzieningen en technieken in het gebouw. Denk maar aan verwarming, sanitair, verlichting en ventilatie. Uiteraard allemaal met respect voor het erfgoed. De vloeren en het dak worden ook geïsoleerd om het comfort in het gebouw te verhogen. Na de restauratie is de Vlemincktoren dus quasi instapklaar.”

Win-win voor erfgoed

Het gemeentebestuur van Wijnegem is eigenaar van het monument en wil vooral een duurzame toekomst verzekeren voor de Vlemincktoren. Door samen te werken met een private partner, krijgt het gebouw een nuttige invulling en wordt het goed onderhouden. Ivo Wynants, burgemeester van Wijnegem, vertelt meer over de oproep: “We zoeken een partner met een hart voor erfgoed die het monument een nieuwe functie wil geven. Dat kan een praktijk- of kantoorruimte zijn, een plaats voor kleinschalige evenementen of educatieve activiteiten,… Zolang de kandidaat een goed doordacht voorstel voorlegt met respect voor het gebouw en zijn omgeving staan we er als gemeente voor open.”

Stel u kandidaat!

Concreet kunnen kandidaat-partners ingaan op de oproep en een voorstel indienen tot en met 28 februari 2018. De volledige oproep met alle informatie, voorwaarden en praktische richtlijnen kunt u aanvragen bij Kempens Landschap door te mailen naar nena.deroey@kempenslandschap.be of de gemeente Wijnegem door te mailen naar jens.van.laer@wijnegem.be.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Jan Vlemincktoren
Waar?wijnegem

Jan Vlemincktoren

De Jan Vlemincktoren is een in oorsprong zestiende-eeuws gebouw gelegen in het park 'Wijnegemhof'. Vroeger was het onderdeel van een waterkasteel, dat helaas verloren ging.