Provincie Antwerpen

Beddermolen decor van een unieke Figaro

Beddermolen decor van een unieke Figaro

Morgenavond, vrijdag- en zaterdagavond speelt een cast van topacteurs aan de Beddermolen in Tongerlo (Westerlo) het stuk Figaro, een bewerking van twee 18de-eeuwse klassiekers: “De barbier van Sevilla” en “De bruiloft van Figaro”. Vorig jaar hebben vzw Kempens Landschap en de gemeente Westerlo de Beddermolen samen verworven om er een unieke toegangspoort tot het Merodegebied van te maken. In afwachting wordt het domein geregeld opengesteld voor het publiek met een aantal spraakmakende evenementen.

De theatervoorstelling “Figaro” is een komedie van Comp. Marius. Het gezelschap oogde er vorig jaar al een waanzinnig succes mee op de Zomer van Antwerpen. Het gaat dan ook om een topcast met onder andere Maaike Neuville, Evelien Bosmans, Eline Kuppens en Stefaan Degand. Dit voorjaar wordt deze unieke openluchtvoorstelling herhaald op 2 plaatsen in de Kempen: in Turnhout en Westerlo. De aftrap is vandaag, morgen en overmorgen aan de Beddermolen. Op 26, 27 en 28 mei is deze Figaro te zien aan het kasteel van de hertogen van Brabant op het Warandeplein in Turnhout.

“Dit is een initiatief van ’t Pact, het samenwerkingsverband tussen provinciaal cultuurhuis de Warande en de cultuurcentra van Heist-op-den-Berg, Mol, Geel en Herentals” , weet Peter Bellens, covoorzitter van vzw Kempens Landschap en voorzitter van APB de Warande. “Zij komen een steeds vaker gezamenlijk naar buiten met verrassende voorstellingen op unieke locaties in de Kempen en schrijven zo een echt regioverhaal. Cultuurspreiding is geen hol begrip meer. Nooit eerder kregen mensen in de Kempen de kans om cultuur van hoog niveau zo dicht bij huis te bekijken.

Het domein van de Beddermolen past perfect bij de sfeer van deze openluchtvoorstelling . De toeschouwers nemen plaats op een houten halfronde tribune op het landbouwveld. Warme kledij is aangeraden want de lenteavonden zijn nog kil en het toneelstuk duurt 3 uur. Om ook de innerlijke mens te versterken is er halfweg een pauze, waarop warme paella en een glaasje wijn worden aangeboden.

Grootse plannen

De Beddermolen is sinds maart vorig jaar in beheer van de gemeente Westerlo en vzw Kempens Landschap. Beiden zijn verheugd dat ’t Pact deze unieke locatie heeft uitgekozen voor deze Figaro. “Samen hebben we grootse plannen met de molen, de gebouwen en het domein,“ stelt covoorzitter van vzw Kempens Landschap Inga Verhaert. “Op dit moment werken we hard aan de opmaak van visie en plannen. Zo hopen we snel te kunnen starten met de eerste restauratiewerken, de herbestemming van de gebouwen en de opwaardering van het omliggende landschap. Dit moet een permanente toegangspoort tot het Merodegebied worden waar het het hele jaar door goed toeven is voor jong en oud.

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: