Provincie Antwerpen

Cera-steun voor paviljoen De Notelaer

Cera-steun voor paviljoen De Notelaer

In het ronde salon van paviljoen De Notelaer in Bornem ligt een prachtige historische parketvloer. Deze eyecatcher is echter aan herstelling toe. Voor de restauratie van de parketvloer kent het Cera-fonds een projectsteun toe van 2.500 euro aan Kempens Landschap.

Adellijk paviljoen

Het paviljoen De Notelaer werd in de 18de eeuw gebouwd door de famillie d’Ursel. Aan de buitenkant is het gebouw versierd met fraaie reliëfs boven de ramen. Binnen waan je je terug in de tijd in het prachtige ronde salon, met zijn historische parketvloer en schilderingen uit de 18de eeuw. Door de hoge ramen heb je vanuit het salon een wijds zicht op de Scheldepolders. Kempens Landschap heeft het paviljoen in erfpacht; vzw De Notelaer baat het gebouw uit.

Uitzonderlijke parketvloer

In het ronde salon van De Notelaer ligt een uitzonderlijke parketvloer. Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, licht toe: “In de parketvloer van De Notelaer werden minstens acht verschillende houtsoorten gebruikt. Het gebruik van dit rijke pallet zorgt voor indrukwekkende kleurschakeringen. Dit maakt deze parketvloer zo bijzonder.”

Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, vult aan: “Historische gebouwen zijn erg gevoelig voor de tand des tijds. De fraaie parketvloer van De Notelaer ontsnapt niet aan deze wetmatigheid. Verschillende delen van de vloer zijn beschadigd en aangetast door houtworm. Een restauratie dringt zich dus op. Een gespecialiseerde firma zal de aangetaste delen zorgvuldig herstellen in de juiste houtsoort.”

Voor het uitvoeren van deze restauratiewerken werd vanuit het Cera-fonds een projectsteun van 2.500 euro toegekend. Cera is een coöperatie die investeert in welvaart en welzijn en onder meer regionale projecten ondersteunt.

De werken zullen in de loop van 2020 worden uitgevoerd en bedragen in totaal 17.333 euro. Omdat het paviljoen beschermd is, werd ook een erfgoedpremie aangevraagd bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Kristof Joos, burgemeester van de gemeente Bornem, besluit: “Door de restauratie van de parketvloer zorgen we samen met Kempens Landschap voor een verdere opwaardering van De Notelaer. Een waar pareltje binnen onze gemeente!”