Provincie Antwerpen

Even weg van de wereld in een Slow Cabin in Laakdal

Even weg van de wereld in een Slow Cabin in Laakdal

Onthaasten in een alleenstaand prikkelarm ecohutje op een geheime plek nabij huis, omringd door rust en prachtige natuur. Dat is het concept van “Slow Cabins”. Sinds 2017 staat er al eentje op het domein van Kempens Landschap in Wuustwezel, maar sinds kort kan je nu ook op één van hun terreinen nabij Helschot in Laakdal even helemaal komen onthaasten.

Bosreservaat Helschot

Het beschermde bosreservaat Helschot is maar liefst 60 ha groot en bestaat al eeuwen lang. Hier krijgt de natuur vrij spel zodat de zeldzame fauna en flora, die vooral in oude bossen voorkomen, er hun gang kunnen gaan en blijven groeien. Het boscomplex maakt deel uit van het prachtige Merodegebied. Het gebied was eeuwenlang in handen van de prinsen de Merode. In 2004 kocht het Vlaams Gewest dit aangesloten groengebied van zo’n 1500 ha aan om het in zijn geheel te kunnen bewaren. Kempens Landschap kocht toen ook enkele hectaren bos- en weiland om de eenheid van het gebied verder te bewaren.

Een Slow Cabin: wat is dat?

Het is op één van die percelen van Kempens Landschap dat recent een tijdelijk, zelfvoorzienend mini-huisje is neergezet voor koppels of andere mensen die er willen onthaasten. De Slow Cabin is een zelfvoorzienende en verplaatsbare “eco design” cabine die garant staat voor een unieke natuurervaring in verfijnde eenvoud.

Samenwerking

Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen legt uit hoe het initiatief tot stand kwam: “Met Kempens Landschap brengen we mensen al 22 jaar in contact met natuur en landschap dichtbij huis. Even de batterijen opladen op een stille plek kan bij ons in meer dan 55 opengestelde domeinen in de provincie. Ook logeren middenin de natuur is steeds een bijzondere ervaring. Sinds 2014 kan je tijdens de zomer bijvoorbeeld al pitkamperen op onze domeinen. In 2017 startte onze samenwerking met Slow Cabins in Wuustwezel. Het lag dan ook voor de hand dat we dit unieke onthaastingsconcept verder willen versterken op nieuwe bijzondere locaties.”

Kempens Landschap verwelkomt deze maand een nieuwe Slow Cabin op het domein van Hof Ter Laken in Booischot (Heist-op-den-Berg) en eentje hier in Laakdal.

Verrassing

“Iemand die een Slow Cabin boekt, weet niet op welke locatie hij zal belanden. Het blijft dus steeds een beetje een verrassing, tot 2 weken voor vertrek. Dit past in de visie van onthaasten, loslaten, minder keuzestress en voeling vinden met de natuur”, legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, uit. “Het concept van de Slow Cabins is ingepast in het model van circulair ondernemen. Niet alleen de gebruikte materialen van de cabins zijn ecologisch, ook de zelfvoorzienende innovaties, het logistieke proces, de lokale producten en sensibilisering voor een eenvoudiger en beter leven worden meegenomen in het concept. Dit terwijl de impact op mens en milieu zo klein mogelijk is en de onthaasting zo groot mogelijk.”

Burgemeester Tine Gielis is blij dat dit concept nu ook in Laakdal neerstrijkt. “Laakdal is een prachtige gemeente in het Merodegebied. De plek waar de Slow Cabin zich bevindt is een verborgen pareltje. De omgeving is er heerlijk rustig en je kan er heel mooie wandelingen maken. We zijn er dan ook van overtuigd dat mensen hier ten volle zullen kunnen genieten. Dat maakt ons een trotse gastheer.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: