Provincie Antwerpen

Breng in maart een bezoek aan de Beddermolen

Breng in maart een bezoek aan de Beddermolen

2018 is door Europe officieel uitgeroepen tot jaar van het cultureel erfgoed. In de maand maart staan o.a. de molens in de kijker. De Beddermolen, met zijn mooi bewaard eeuwenoud molenerf, mag daarbij niet ontbreken. Daarom stellen Kempens Landschap, de gemeente Westerlo en de molenaars de molen in de maand maart graag extra open! Tijdelijk kan je dan ook meel van de molen kopen.

Op en top erfgoed

De geschiedenis van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de schaduw van de molen werden in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Zo’n pittoresk erf met gebouwen en molen is vandaag een zeldzaamheid geworden. Daarom heeft Vlaanderen het domein van de Beddermolen erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.

In 2011 kocht Kempens Landschap de molen aan. De organisatie gaf het monument in beheer en erfpacht aan de gemeente Westerlo. Samen zorgden ze ervoor dat de molen in 2016-2017 grondig gerestaureerd werd. Sinds oktober van vorig jaar houden zes vrijwillige molenaars de molen open op de eerste en derde zondag van de maand. Groepen kunnen ook op andere dagen reserveren.

Europees jaar van het cultureel erfgoed

Het jaar 2018 is door Europa uitgeroepen tot erfgoedjaar. Dat betekent dat er dit jaar op Europees niveau extra veel aandacht gaat naar monumenten, historische landschappen, archeologie en roerend erfgoed. In de maand maart worden de monumenten die energie opwekken extra in de kijker gezet, waaronder windmolens.

“Kempens Landschap, de gemeente Westerlo en de molenaars besloten dan ook om in de maand maart iets extra te organiseren.”, vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempen Landschap. “De Beddermolen mag immers absoluut gezien worden op Europees vlak! In de maand maart zal hij dan ook letterlijk in de spotlights worden geplaatst: 4 spots zullen het monument elke avond uitlichten. Mooi om te zien!”

Meel te koop!

Maar er is meer. Burgemeester Guy Van Hirtum: “De molen zal voor de gelegenheid elke zondag van maart open zijn. Op 4, 11, 18 en 25 maart ontvangen de molenaars je tussen 13u en 17u met open armen. Bovendien krijgen de bezoekers de mogelijkheid om meel van de molen te kopen, iets wat we niet jaarrond kunnen aanbieden. Er wordt meel van tarwe en spelt verkocht in zakken van 1 kg en 3 kg. Onze molenaars zijn hiervoor al stevig aan het malen geweest en steken ook in maart een tandje bij om zo goed mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen.”

Wil je tijdens de komende weken eens meel kopen om zelf een lekker vers broodje te bakken? Je bent meer dan welkom in de Molenwijk in Tongerlo!

Voorbeeldproject

Voor Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, covoorzitter van Kempens Landschap en voorzitter van het gebiedsgericht project de Merode, bewijst deze activiteit opnieuw het brede draagvlak voor het project van de Beddermolen. “Op het domein van de Beddermolen wordt door Kempens Landschap en de gemeente Westerlo al enkele jaren hard gewerkt aan een passende opwaardering en openstelling. Dat dit aanslaat, zie je aan de dynamiek die er leeft. Het is dan ook geweldig dat de molenaars ook dit initiatief weer ondersteunen. Het meel dat zij tijdelijk aan het grote publiek aanbieden, is echt uniek. Vanaf dit najaar zal je daar trouwens ook ter plaatse een brood mee kunnen bakken tijdens een workshop in het bakhuis! Daarover later meer, maar ik weet nu alvast dat het Merodegebied dan opnieuw een troef rijker zal zijn.”

Alle info op www.beddermolen.be 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: