Provincie Antwerpen

1,63 miljoen euro voor restauratie Hof Ter Laken

1,63 miljoen euro voor restauratie Hof Ter Laken

Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg ontvangen meer dan 1,63 miljoen euro subsidies om het kasteel en de remise van Hof Ter Laken in Booischot te restaureren en herbestemmen. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, gaf woensdag daarvoor definitief groen licht. Dat betekent dat de zoektocht naar een aannemer kan beginnen en dat de werken in de eerste helft van volgend jaar kunnen starten.  

“Het gaat hard voor kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot,” zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Vorig jaar startte Stichting Kempens Landschap alvast met de renovatie van het dak van het kasteel. Dit najaar schoot dan weer de restauratie van de serre en de volière uit de startblokken en werden de eerste bomen voor de natuuroase aangeplant. Ook de historische moestuin en boomgaard van het kasteeldomein worden stap voor stap aangeplant

 

Stichting Kempens Landschap en het Lokaal Bestuur krijgen nu ook een definitieve go voor het belangrijkste puzzelstuk: de restauratie en herbestemming van het kasteel en de remise op het domein. Naar aanleiding van de themaoproep Erfgoed en Toerisme waren er na een eerste selectie afgelopen najaar nog zeven dossiers in de running, waaronder twee van Stichting Kempens Landschap. Dat het agentschap Onroerend Erfgoed vervolgens zowel het dossier van de remise als van het kasteel selecteert, toont aan dat er een weldoordachte visie voor het kasteeldomein is uitgewerkt. Om die in de praktijk om te zetten kunnen de partners dankzij de goede samenwerking met het agentschap nu rekenen op 813.453 euro financiële steun voor het kasteel en op 823.036 euro voor de remise.

De visie voor Hof Ter Laken vertaalt zich in een toeristische invulling voor het kasteel en de remise. Zo komt er in het kasteel een erfgoedlogies voor grotere groepen. De remise wordt omgevormd tot een horecazaak met ruimte voor feesten, vergaderingen en gastenkamers. “De invulling met horeca en logies maakt de beleving van het kasteeldomein compleet. Na een wandeling langs de Nete of op het kasteeldomein, kan je hier verder tot rust komen met een hapje of een drankje. Het Heistse erfgoed komt door deze invulling echt tot leven en kan een hele nieuwe dynamiek in bruisend Booischot op gang brengen”, reageert burgemeester Jan Moons enthousiast.  

Comfort en duurzaamheid

 

Maar vooraleer de eerste gasten hun intrek kunnen nemen of een hapje komen eten is er nog heel wat werk voor de boeg. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “ De lijst van dingen die we moeten aanpakken is lang. Zo moet er voor het kasteel een nieuwe funderingsplaat komen en moeten we de vloerstructuren verstevigen. Ook in de remise dienen er stabiliteitswerken te gebeuren. Geen halfslachtige ingrepen dus, een doorgedreven, weldoordachte renovatie. Alleen op die manier kunnen we het kasteel en de remise een duurzame toekomst geven.”

Toeristische trekpleister

Stichting Kempens Landschap wil in de eerste helft van 2023 met de restauratiewerken starten. Philippe De Backer, directeur van Stichting Kempens Landschap: “We zouden graag de logies en de horecazaak in de loop van 2025 in gebruik nemen. Dat is een ambitieuze timing, maar de plannen die we met de site hebben zijn dat ook. Wie de site nog eens op een unieke manier wil beleven voor ze in de steigers verdwijnt, kan nog tot 8 januari komen wandelen in een feeëriek decor. 120.000 lichtjes verlichten het kasteel en zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.”

 

Dat Hof Ter Laken internationaal potentieel heeft, bewijst ondertussen het kleine broertje van het kasteel: de LEGO maquette. Bjorn Ramant en Corneel Clarys bouwden een exacte replica van het kasteel met maar liefst 60.000 steentjes. De finalisten van LEGO masters 2020 integreerden ook een echte escapegame in de maquette. LEGOLAND Denemarken is alvast geïnteresseerd om de maquette van Hof Ter Laken een plekje te geven in het pretpark. Of alleszins een replica van de maquette, want het originele exemplaar krijgt een definitieve stek op het kasteeldomein. 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete