Provincie Antwerpen

Vakantiewoning de Beddermolen opent als erfgoedlogies!

Vakantiewoning de Beddermolen opent als erfgoedlogies!

Op vrijdag 11 juni opent de gezellige vakantiewoning van de Beddermolen de deuren voor groepen en families tot 10 personen. Stichting Kempens Landschap restaureerde de molenaarswoning volledig, met veel respect voor de authenticiteit van het gebouw. De inrichting is van alle comfort voorzien, zodat je er een leuke tijd kan doorbrengen met vrienden of familie. De privétuin, het zicht op de molen en de omliggende velden maken je verblijf hier tot een onvergetelijke ervaring!

Logeren in een uniek molendomein

De geschiedenis van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd in opdracht van de abdij van Tongerlo. In de schaduw van de molen werden in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Zo’n pittoresk erf met gebouwen en molen is vandaag een zeldzaamheid geworden. Daarom heeft Vlaanderen de Beddermolensite erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.

“Ongeveer 10 jaar geleden kwam het domein te koop te staan. De gemeente en Stichting Kempens Landschap besloten om de toekomst ervan samen veilig te stellen. Ze restaureerden de monumenten en gaven hen een nieuw leven. Zo draait de molen inmiddels weer op volle toeren en kan je hem elke eerste en derde zondag van de maand bezoeken. De laatste jaren liet Kempens Landschap ook de gebouwen kwalitatief restaureren. Ze zijn voorzien van alle modern comfort en dankzij het innovatief gebruik van CO2-reducerende verwarmings- en isolatietechnieken zijn ze ook zo extra duurzaam. Nadien werden de gebouwen mooi ingericht met het oog op hun nieuwe functies. De stal en schuur kan je huren voor vergaderingen, feesten en activiteiten. De eeuwenoude molenaarswoning wordt vanaf 11 juni verhuur als vakantiewoning. Meer info vind je op www.beddermolen.be, boeken kan op https://reservations.cubilis.eu/be/domein-beddermolen-westerlo, aldus Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

Prachtige eigentijdse vakantiewoning, met sfeervolle eeuwenoude elementen

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, legt uit welke troeven de vakantiewoning heeft. “Het molenhuis, waar vroeger de molenaar woonde, werd tussen 2018 en 2020 volledig gerestaureerd. Daarbij bleven de authentieke elementen behouden. Daardoor is de sfeer van de oude woning nog sterk voelbaar, maar heb je toch alle modern comfort. Om er met 10 personen te kunnen verblijven werden drie charmante slaapkamers en twee badkamers ingericht, een gezellige living, eetkamer en een ruime keuken met kookeiland. In de herfst- en de wintermaanden kan je genieten aan de haard. In de knusse opkamer kan je je terugtrekken met een boek, kunnen kinderen spelletjes spelen, of je kan er eventueel een extra slaapkamer van maken. Op het terras kan je heerlijk barbecueën. De vakantiewoning kreeg van Toerisme Vlaanderen 4 sterren toegekend. Een mooie erkenning voor het prachtige werk dat Kempens Landschap hier geleverd heeft.”

Realisatie via samenwerking, voor een breed publiek

“We zijn als gemeente Westerlo blij met de samenwerking met Stichting Kempens Landschap”, vertelt burgemeester Guy Van Hirtum. “Wij hebben destijds de windmolen gerestaureerd, mede ondersteund door hun expertise; zij hebben nu de gebouwen aangepakt. En het resultaat mag er zijn. Samen bekostigen we de werken rondom de gebouwen, zoals de aanleg van verhardingen, het plaatsen van recreatieve infrastructuur en de tuin. Zo dragen we in een nauw partnerschap bij aan de veiligstelling van dit mooie domein. En we zijn ook blij dat er een mix van bestemmingen op het domein gerealiseerd wordt. Mensen vanuit heel Vlaanderen of omstreken kunnen hier nu komen genieten van onze mooie regio, maar toch blijft het domein – dankzij de zaalverhuur, de opengestelde windmolen en de zomeractiviteiten zoals de Zomerbar en de Molenfeesten – ook nog altijd sterk lokaal verankerd. Ook de bakworkshops die later dit jaar zullen opstarten zullen een extra beleving creëren. Een mooie parel in onze gemeente dus!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: