Provincie Antwerpen

Fiets- en wandelbrug plechtig ingehuldigd: “Betere verbinding met de toekomstige culturele ontmoetingsplek Hemiksem-Schelle-Niel”

Fiets- en wandelbrug plechtig ingehuldigd: “Betere verbinding met de toekomstige culturele ontmoetingsplek Hemiksem-Schelle-Niel”

Op vrijdag 7 juli werd de nieuwe fiets- en wandelbrug tussen de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem en het centrum van Schelle officieel ingehuldigd. De brug vormt een belangrijke stap in het vergroten van de toegankelijkheid naar de toekomstige intergemeentelijke culturele ontmoetingsplek aan de abdij. De brug brengt inwoners van Hemiksem, Schelle en Niel letterlijk en figuurlijk samen.

De Sint-Bernardusabdij, een parel langs de Schelde, heeft een rijke geschiedenis en culturele betekenis. In 2016 nam Stichting Kempens Landschap de gronden rond de abdij in erfpacht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Nu wordt een belangrijke stap genomen in de herbestemming van de abdij en het vergroten van haar toegankelijkheid. De fiets- en wandelbrug over de Benedenvliet verbindt niet enkel de gemeenten Hemiksem en Schelle, maar opent ook de weg naar een toekomst vol mogelijkheden voor de historische site.

In september vorig jaar werd de brug op zijn plaats gelegd en vandaag verzorgde Stichting Kempens Landschap de plechtige inhuldiging van de 42 meter lange stalen reus. Dat gebeurde in het bijzijn van Jan De Haes (gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap), Luc Bouckaert (burgemeester Hemiksem), Rob Mennes (burgemeester Schelle) en de Vlaamse Landmaatschappij.

“Met deze brug creëren we niet alleen een fysieke verbinding tussen Schelle en Hemiksem, maar ook een symbolische”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Het is een prachtig symbool van vooruitgang, samenwerking en een gedeelde toekomstvisie. Met de vestiging van de nieuwe bibliotheek in de zuidvleugel van de abdij zal dit ook een plek worden die uitnodigt tot een bezoek. De inwoners van Hemiksem, Schelle en Niel worden op deze plek samengebracht. Hier staan nog vele mooie avonturen te gebeuren.”

Parel over de Vliet

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vult aan: “De brug zorgt voor ontmoeting. Als poort naar de abdij zal ze mensen uitnodigen om te genieten van de prachtige omgeving. Het is een parel die zich uitstrekt over de Vliet en zal zeker en vast een nieuwe attractie worden voor inwoners en toeristen. De brug symboliseert ook onze samenwerking. Ze getuigt van onze ambitie om een duurzame toekomst te creëren waarin mobiliteit, erfgoed en gemeenschap samenkomen.”

Luc Bouckaert, burgemeester van Hemiksem, is blij met de komst van de nieuwe brug. “De brug symboliseert een toekomst waarin bezoekers moeiteloos en veilig de weg kunnen vinden naar onze prachtige Sint-Bernardusabdij. Het opent deuren naar culturele verrijking en nieuwe ontmoetingsplaatsen. Door het vrijmaken van de abdijmuur en de verfraaiing van het historisch dokje is de brug bovendien een prachtig landschappelijk element dat aansluit bij ons waardevolle erfgoed. Het vormt een interessant samenspel tussen heden en verleden.”

De realisatie van deze brug als landmark in de vallei van de Vliet maakt deel uit van het Landinrichtingsplan Openruimteverbindingen Rupelstreek van de Vlaamse Landmaatschappij en ontvangt hiervoor een bijdrage. Sabine Caremans, projectmanager bij Vlaamse Landmaatschappij: “Dit plan zet in op het realiseren van open ruimteverbindingen voor mens en natuur en is een hefboom in de verdere ontwikkeling van de Rupelstreek. Het is een sterke samenwerking tussen verschillende partners. Weer een puzzelstuk gelegd en daar zijn we trots op. Op naar de volgende!”

Rob Mennes, burgemeester van Schelle, sluit af: “Niet enkel als burgemeester, maar als trotse bewoner van Schelle ben ik gezegend met de samenwerking tussen onze gemeente en Stichting Kempens Landschap. Samen hebben we de handen ineengeslagen om historische erfgoedparels te behouden, groene ruimtes te koesteren en een levendige ontmoetingsplaats voor onze gemeenschap te creëren.”