Provincie Antwerpen

Bruggetje Hof Ter Borght krijgt restauratiebeurt

Bruggetje Hof Ter Borght krijgt restauratiebeurt

Eind februari is aannemer PIT gestart met de restauratie van het bruggetje langs de vijver van kasteeldomein Hof ter Borght in Hulshout. Sinds 2016 is het park in erfpacht bij Stichting Kempens Landschap en wordt het als monument beschermde landschap stelselmatig opgewaardeerd. Voor de werken krijgt Stichting Kempens Landschap financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed en de gemeente Hulshout.  

Langs de meanderende oevers van de Grote Nete pronkt Hof ter Borght: een prachtig historisch domein van ruim 18 hectare groot. Het classicistisch landhuis met statige bijgebouwen is in private eigendom en wordt gerestaureerd onder leiding van architectenbureau Erfgoed & Visie. Het kasteelpark strekt zich uit tot aan de Grote Nete en heeft een centrale vijver met eendenpaviljoen, twee idyllische bruggetjes en aanlegsteiger. Rondom de vijver liggen graspartijen en waardevolle bossen met eeuwenoude bomen. Sinds 2016 hebben Stichting Kempens Landschap en de gemeente Hulshout samen het parkdomein in erfpacht.

In 2020 werd de brug naar het centrale eiland in de vijver gerestaureerd. Nu is het de beurt aan het bruggetje langs de vijver. De demontage van de brug is volop aan de gang. Zo werd het aarden wegdek afgeschraapt en de balustrade gedemonteerd, werden de sterk verweerde metalen liggers verwijderd en de sterk gescheurde bakstenen gewelfjes afgebroken.

Binnenkort wordt dan met de wederopbouw gestart. Burgemeester Geert Daems licht toe: “De smeedijzeren balustrade laat hoofdaannemer PIT restaureren door Smeedwerk De Cleyn en Zoon, een bedrijf uit Westmeerbeek en welbekend met Hof ter Borght. De troggewelven worden opnieuw gemetst, deels met gerecupereerde stenen van bij de afbraak en deels met nieuwe gelijkaardige bakstenen. De aannemer heeft 90 werkdagen om de klus te klaren.”

De restauratie van de brug kost 105.433,36 euro (incl. BTW). ““Een investering in het bewaren voor een lange toekomst”, geeft Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “Dankzij het statuut van Stichting Kempens Landschap als vereniging met als doel het herstel en beheer van beschermde goederen en erfgoedlandschappen en dankzij het goede onderhoud van het park de afgelopen 6 jaar kunnen Kempens Landschap en de gemeente Hulshout rekenen op 20% extra erfgoedpremie bovenop het standaardpremie-percentage van 40% van het agentschap Onroerend Erfgoed. In deze economisch moeilijkere tijden kan dat tellen.” Het resterend bedrag wordt door de gemeente Hulshout bijgepast via haar jaarlijkse bijdrage aan het beheer van het park.

“Stap voor stap willen we de grandeur van weleer laten terugkeren in Hof ter Borght,” aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Sinds Stichting Kempens Landschap het park samen met de gemeente Hulshout in erfpacht nam, vonden reeds heel wat wandelaars en cultuurliefhebbers hun weg naar het domein. Die zien het domein jaar na jaar ten goede evolueren.”