Provincie Antwerpen

Maak je eigen energie met een brandstofcel

Maak je eigen energie met een brandstofcel

Op domein Roosendael staat sinds enkele maanden een brandstofcel die aardgas omzet in stroom en warmte. Wie meer wil weten over deze nieuwe innovatieve techniek is welkom op woensdagavond 11 april tijdens een gratis infosessie. De installatie is onderdeel van het Europese project ‘DEMI MORE’ van Kempens Landschap en de Nederlandse provincie Noord Brabant. Domein Roosendael is één van de demonstratiesites van het internationale project.

De meeste mensen denken spontaan aan zonnepanelen of windmolens als het gaat over zelf stroom produceren. Maar er zijn ook andere methodes, zoals een brandstofcel. Deze machine zet aardgas om in stroom en warmte. Het apparaat is maar zo groot als een wasmachine en past dus in ieder huishouden. De voordelen: je bespaart op je energiefactuur en helpt mee om de uitstoot van fijn stof en CO2 te verminderen. Energie opwekken met zo’n brandstofcel zorgt immers voor ongeveer 50% minder CO2-uitstoot dan stroom van het net. Op termijn kan deze installatie in principe ook werken met waterstofgas in plaats van aardgas.

Innovatief eeuwenoud abdijdomein

Domein Roosendael is een voormalige beschermde abdijsite die nu is omgevormd tot (jeugd)verblijfcentrum en openbaar park. Je kan er wandelen, fietsen, kamperen of deelnemen aan één van de vele activiteiten. Elke zondag doet ook café Roosendael de deuren open. Kempens Landschap is sinds 2004 eigenaar van het domein en vzw Roosendael zorgt voor de uitbating.

“Roosendael heeft altijd al een streepje voor gehad als het gaat over duurzaamheid” vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van vzw Kempens Landschap. “Zo haalde de vzw Roosendael al 8 keer de Groene Sleutel, een internationaal label om ondernemingen die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen te belonen. De installatie van de brandstofcel was dan ook een logische stap. Binnenkort wordt er nog een Smart Flower geïnstalleerd op het domein, ook binnen het DEMI MORE project. Dat zijn zonnepanelen die zichzelf richten naar de zon, net zoals een bloem dat doet. Het kostenplaatje voor al deze investeringen bedraagt 100.000 euro, de helft van dit bedrag wordt door Europese subsidies gedragen. Zo tonen we aan dat het ook op waardevolle erfgoedsites mogelijk is om innovatief en duurzaam om te gaan met energie.”

Europa investeert

DEMI MORE staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant trachten met dit project de energie-efficiëntie van onroerend (historisch) erfgoed te verbeteren. Ze stappen daarbij af van de geijkte paden en proberen nieuwe technieken uit. Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van vzw Kempens Landschap licht toe: “Binnen DEMI MORE realiseert Kempens Landschap innovatieve toepassingen in Hof ter Linden in Edegem, de Beddermolen in Westerlo, de Douaneloods in Essen en dus ook hier in domein Roosendael. Het project werpt stilaan zijn vruchten af en in juni wordt DEMI MORE in de Europese schijnwerpers gezet. Dan zullen Kempens Landschap en de provincie Noord Brabant het project presenteren in het Europese Parlement tijdens de ‘Let the Star Shine’-week!”


PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Infoavond op woensdag 11 april 2018 om 19:00 uur

Waar:
Rozendaal z.n., 2860 Sint-Katelijne-Waver
De infoavond vindt plaats in de kasteelruïne van domein Roosendael
Parking aan de ingang van het domein, volg daarna de pijlen

Inschrijven:
Inschrijven is gratis, gelieve je aanwezigheid wel te bevestigen op info@roosendael.be

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Roosendael
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Roosendael

Bezoek deze voormalige cisterciënzerabdij aan de Nete! Vandaag de dag zijn er op het domein een jeugdverblijfcentrum, een fietscafé en een camping.