Provincie Antwerpen

Vijver Kasteel Zellaer in ere hersteld

Vijver Kasteel Zellaer in ere hersteld

De oostelijke vijver van kasteel Zellaer in Bonheiden is opnieuw prominent aanwezig in het park. Begin juli startte Stichting Kempens Landschap met het ruimen van slib in de vijver om verdere verzanding tegen te gaan. Ook de brug naar het eiland in de vijver is vervangen. Voor de werken voorzag het agentschap Onroerend Erfgoed een premie van ruim 52 000 euro.

Om het park rondom het kasteel van Zellaer op te waarderen, voert Stichting Kempens Landschap in samenspraak met de gemeente Bonheiden stelselmatig onderhoudswerken uit. Daarin kaderden ook de werken aan de vijver. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “In totaal ruimden we 2500 kubieke meter slib in de vijver. De sliblaag wordt gevormd door onder meer afgevallen bladeren en ander organisch afval. Het zorgt ervoor dat de vijver dicht slibt en uiteindelijk helemaal verzandt. Dat proces hebben we nu een halt toegeroepen. Ook brachten we een natuurlijke beschoeiing aan om de oevers van de vijver te verstevigen en installeerden we een nieuwe brug naar het middeneiland van de vijver.”

“De oostelijke vijver lag bovendien een beetje verscholen in het park. Onttrokken aan het zicht door de bomen en rododendrons. Afgelopen weken herstelden we de zichtassen en de contouren van de vijver. Dat deden we door de overhangende rododendrons, struiken en bomen te snoeien of weg te halen. Het resultaat is een vijver die opnieuw prominent aanwezig is in het park,” vult Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.

Toeristische troef

Mieke Van den Brande, schepen van Omgeving en Toerisme is opgetogen met de werken. “Kasteel Zellaer is een bijzondere plek hier in Bonheiden. Met zijn eeuwenoude bomen en rijke geschiedenis is het park rondom het kasteel niet voor niets een beschermd landschap. Het natuur- en erfgoedbeheerplan dat we samen met Stichting Kempens Landschap opstelden, helpt ons om dit pareltje in ere te herstellen op een weldoordachte manier.”

“Als gemeente investeren we jaarlijks 50 000 euro in de beheerwerken van het domein,” vult burgemeester Van Looy aan. “Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat kasteel Zellaer een toeristische troef voor onze regio. In dat kader investeren we ook in de aanleg van een nieuwe parking aan de ingang van het domein. Met Stichting Kempens Landschap hebben we alleszins de partner met de juiste expertise en financiële ruggensteun aan boord.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Kasteeldomein Zellaer
Waar?Bonheiden

Kasteeldomein Zellaer

Wandel door het historisch park of volg eens een rondleiding in het neogotisch kasteel Zellaer