Provincie Antwerpen

Torenvalken krijgen nestkast in landschapspark Frijthout

Torenvalken krijgen nestkast in landschapspark Frijthout

Landschapspark Frijthout in Hove is een bijzondere attractie rijker. In samenwerking met Stichting Kempens Landschap, Natuurpunt en de milieuraad plaatste de gemeente afgelopen donderdag een gloednieuwe nestkast voor torenvalken op het domein. Het initiatief is gericht op het versterken van de ecologische functie van Frijthout, waardoor het park nog meer aantrekkingskracht voor natuurliefhebbers krijgt.

Frijthout is een groene long van zo’n 22 hectare in de noordoostelijke hoek van Hove op de grens met Boechout en Mortsel. In dit landschapspark zijn wandelaars, fietsers en spelende kinderen welkom om de natuur te ontdekken en te beleven. Vroeger was het gebied eigendom van verschillende private eigenaars. In de loop der jaren heeft Stichting Kempens Landschap samen met de betrokken lokale besturen percelen verworven om het landschapspark verder te ontwikkelen. Ondertussen is het park uitgegroeid tot een aantrekkelijke biotoop waar planten en dieren zich thuis voelen. Als kers op de taart wordt er nu een torenvalkpaal op het domein geplaatst. 

Bart Van Couwenberghe, burgemeester van Hove, is blij met de plaatsing van de nestkast. “Het is nog even wachten op de eerste bewoners, maar de torenvalkpaal is in ieder geval helemaal klaar om gevederde gasten te ontvangen. De nestkast is bevestigd aan een paal op ongeveer 5 meter hoogte. Torenvalken bouwen zelf geen nest maar kiezen vaak voor een oud kraaiennest als broedplaats. Ze zijn vooral geïnteresseerd in plekken waar ze zicht hebben op een open ruimte zodat ze de omgeving kunnen afspeuren naar voedsel. Een kolfje naar de hand van Frijthout.”

Jonge torenvalkjes

Ann Milbau, diensthoofd Omgeving van de gemeente Hove, vult aan: “Op verzoek van de vogelwerkgroep Ardea werd gezorgd voor een speciaal scharniersysteem zodat de nestkast gemakkelijk naar beneden gehaald kan worden om toekomstige jongen te kunnen ringen, opvolgen en onderzoeken. Omdat de torenvalk al vaak is waargenomen in het gebied, en er een algemeen tekort is aan nestgelegenheden voor de torenvalk, denken we dat de kans op broedende torenvalken vrij groot is.”

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “Het aantal natuurlijke broedplaatsen van de torenvalk neemt helaas jaar na jaar af in ons land. Met het plaatsen van de paal willen wij ons steentje bijdragen om de populatie van deze prachtige vogel in stand te houden. We creëren hier een veilige thuis voor de torenvalk én we versterken tegelijkertijd de ecologische functie van Frijthout. Met een beetje geluk zien we hier binnenkort jonge torenvalkjes verschijnen. Daar doen we het voor.”

“Met de toevoeging van deze gloednieuwe nestkast in landschapspark Frijthout zetten we een belangrijke stap in het bevorderen van de biodiversiteit en het behoud van onze fauna en flora”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Dit project toont ons gedeelde engagement om de schoonheid van de natuur te omarmen en tegelijkertijd te beschermen.”

Bidden

De torenvalk is een kleine roofvogel die het hele jaar door actief is in België. Hij komt voor op allerlei plaatsen, van weilanden en bosranden tot zelfs in steden, indien het jachtgebied en voedselaanbod groot genoeg is. De torenvalk leeft voornamelijk van kleine zoogdieren, insecten en kevers. Hij jaagt graag in open terreinen met een lage begroeiing zoals wegbermen, graslanden en landbouwgebieden. Je ziet ze vaak hoog in de lucht zweven, vanwaar ze de omgeving afspeuren naar een prooi. Wanneer ze eentje in het vizier hebben, duiken ze er vliegensvlug naartoe. Die techniek wordt ‘bidden’ genoemd.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: