Provincie Antwerpen

Restauratie kerktoren Vremdse Sint-Jan-in-de-Oliekerk weldra van start

Restauratie kerktoren Vremdse Sint-Jan-in-de-Oliekerk weldra van start

De restauratiewerken aan de Sint-Jan-in-de-Oliekerk in Vremde, deelgemeente van Boechout, kunnen mogelijk dit jaar nog starten. De toren van de kerk krijgt onder meer een grondige reinigingsbeurt. Het agentschap Onroerend Erfgoed kende hiervoor een premie van 150 000 euro toe. Stichting Kempens Landschap coördineert de werken.

 

De Sint-Jan-in-de-Oliekerk in het centrum van Vremde dateert uit de 19de eeuw en is een beschermd monument. Door de jaren heen gebeurden er al verschillende restauratiewerken aan de kerk. Zo werd in 2015 het dak van de neogotische kerk nog vernieuwd. Nu is het de beurt aan de kerktoren.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, licht toe: “De restauratie van de toren maakt deel uit van de totaalrenovatie van de kerk. Die gebeurt in verschillende fases. Na de toren staan het kerkschip en het interieur op het programma. Om de restauratie te coördineren sloot de gemeente Boechout een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap waardoor de Stichting de coördinatie van de restauratie op zich neemt en het gemeentebestuur het financiële luik beheert.”

“Daarin maakt Stichting Kempens Landschap een groot verschil voor een gemeente als Boechout. Zij weten welke subisidieaanvragen er allemaal mogelijk zijn en verlichten dus zo de financiële bijdrage van een gemeente aanzienlijk”, vult Philip Verstappen, Boechouts schepen voor Erfgoed, aan. “Kempens Landschap is namelijk een erkende en voorbeeldstellende landschaps- en monumentenorganisatie. Door die erkenning kan ze een beroep doen op 10 procent extra restauratiepremie. Als lid van de stichting wordt het voor een gemeente zo betaalbaarder om je patrimonium veilig te stellen. Vanuit de gemeente Boechout maken we naast budget voor de restauratie van de toren (300.000 Euro) bijkomend nog 96.500 EUR vrij voor de restauratie van de graven rond de kerk. De site rondom wensen we aan te leggen als een erfgoedplek waar het aangenaam vertoeven is.”

 

Aannemer gezocht

“We zijn blij dat we met de beheersovereenkomst vaart achter de renovatieplannen kunnen zetten”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Zo krijgt de toren eerst en vooral een grondige reiniging en wordt hij weer helemaal opgevoegd. De glas-in-loodramen krijgen een schoonmaakbeurt en beschermbeglazing om hen te behoeden van verdere schade. Zelfs de klokken en het uurwerk worden onder handen genomen. Er ligt dus heel wat werk op de plank. Daarom moeten we nu zo snel mogelijk een aannemer vinden zodat de werken nog dit jaar kunnen starten.”