Provincie Antwerpen

‘Witte huis’ in Arendonk zoekt nieuwe bestemming

‘Witte huis’ in Arendonk zoekt nieuwe bestemming

Midden in het centrum van Arendonk, aan de Vrijheid 31, ligt de villa G. Deroissart-Stercken, ook wel het ‘witte huis’ genoemd. Deze charmante herenwoning dateert uit 1905 en heeft heel wat mooie neoclassicistische details. Het gebouw is eigendom van de gemeente en op zoek naar een nieuwe invulling. Kandidaten kunnen tot en met 15 september een dossier indienen.

Villa G. Deroissart-Stercken, het ‘witte huis’

De villa G. Deroissart-Stercken is een beeldbepalend gebouw in het historische en commerciële hart van de gemeente Arendonk, gelegen langs de Vrijheid. Omwille van haar typische neoclassicistische bouwstijl werd ze beschermd als monument. Naast de villa bevindt zich een kleine groenzone, met daarachter de centrale dorpsparking.

Oorspronkelijk was het gebouw de herenwoning en praktijk van dokter Gustave Deroissart. De gemeente kocht het halfweg de vorige eeuw. Enkele gemeentelijke diensten maakten lang gebruik van de villa, tot enkele jaren geleden. Sindsdien staat het ‘witte huis’ leeg en wordt getracht om het een waardevolle nieuwe bestemming te geven.

Recent vroeg de gemeente hiervoor ondersteuning aan Kempens Landschap. Deze organisatie heeft de voorbije decennia al heel wat ervaring en expertise opgedaan bij herbestemmingsprojecten van erfgoedsites in de hele provincie. De gemeente Arendonk en Kempens Landschap besloten een partneroproep te lanceren om een private partner te zoeken die een passende, duurzame en kwalitatieve invulling wil geven aan het charmant gebouw.

Partner met idee gezocht!

Zowel privépersonen als rechtspersonen kunnen zich vanaf nu tot ten laatste 15 september (12u) kandidaat stellen door een dossier in te dienen bij het gemeentebestuur. Zo’n dossier omvat onder meer een visienota en een businessplan.

Zowel commerciële, educatieve als culturele functies zijn mogelijk. De scope van de oproep is breed. De nieuwe functie heeft wel bij voorkeur een (semi-)openbaar karakter. Enkele van de opties zijn een winkel/detailhandel, een tearoom/ brasserie/restaurant, een kleinschalig hotel of bed & breakfast, en kantoren voor een ruim publiek. Belangrijk om weten is dat de nieuwe functie de historiek en de draagkracht van het beschermde gebouw en haar omgeving moet respecteren.

De rechtsvorm waarin de villa in exploitatie wordt gegeven en de termijn daarvan staan nog open. Dit zal aan bod komen tijdens de verdere besprekingen met de geschikte kandida(a)t(en).

De gemeente Arendonk zal de villa tijdens de komende jaren casco restaureren. De restauratie zal daarbij zo maximaal mogelijk afgestemd worden op de nieuwe bestemming. Na de werken kan de uitbater zijn zaak in het gebouw openen.

Meer info

Het volledige oproepdossier kan je hier downloaden.