Provincie Antwerpen

Maisdoolhof opent op 13 augustus

Maisdoolhof opent op 13 augustus

Vanaf 13 augustus tot en met 25 september kan jong en oud weer komen verdwalen in het maisdoolhof in Beerzel, een deelgemeente van Putte. Al voor de zevende keer richt Stichting Kempens Landschap met de steun van de gemeente Putte het 6 hectare grote landbouwveld aan de Peredreef in als een labyrint waarin de bezoekers op zoek moeten naar de uitgang.

Afgelopen maanden werd er weer ijverig gewerkt op het landbouwveld aan de Peredreef in Beerzel. In mei werd de mais voor het doolhof op het terrein ingezaaid. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Het maisdoolhof maken is een behoorlijk intensief werkje. Vooraleer de mais wordt geplant, ontwerpt een architect het grondplan. Een landmeter gaat daarna aan de slag om de gangen op het veld uit te zetten met duizenden bamboestokjes. Vervolgens worden de maisplantjes in de gangen handmatig verwijderd en wordt regelmatig het onkruid gewied.”

Dit jaar staat het maisdoolhof in het teken van de windmolen. Dat is niet zomaar. Stichting Kempens Landschap viert dit jaar haar 25 jarig bestaan en heeft al die jaren de wind in de zeilen. De molen is ook een knipoog naar onze talrijke vrijwilligers die zich jaar in jaar uit inzetten voor onze organisatie. Denk maar aan de talrijke molenaars die onze molen doen draaien en malen”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.


Het laatste maisdoolhof dat plaatsvond in het coronajaar van 2020 klokte af op zo’n 10 000 bezoekers. “Dat cijfer willen we zeker evenaren”, zegt Peter Gysbrechts, burgemeester van Putte. “We zijn blij dat het doolhof opnieuw kan plaatsvinden zonder enige restricties. Het is een plezier om vast te stellen dat het doolhof na al die jaren een vaste waarde is geworden in de zomermaanden. Heel wat bezoekers keren dan ook elke editie weer.

Dit jaar krijgen bezoekers ook een heerlijke appel van BelOrta aangeboden. De groente- en fruitcoöperatie die onder andere gevestigd is in Sint-Katelijne-Waver schenkt het fruit en steunt hiermee Stichting Kempens landschap. Glenn Philips van BelOrta: “Het maisdoolhof zet de land- en tuinbouw telkens op een originele manier in de kijker. Met BelOrta zetten we maar al te graag mee onze schouders onder zulke initiatieven. Onze appels bieden de bezoekers alvast enige verfrissing terwijl ze zich een weg naar de uitgang banen.